Közel száz mérföld a Mecsekben két napon belül * A Húsvét utáni hétvégén lesz a Dunántúl leghosszabb teljesítménytúrája

Sajtóközlemény

Pécs, 2019. március 30. 20:30

Idén április utolsó hétvégéjén vágnak neki a Mecsek hegy-völgyeinek a legkeményebb teljesítménytúrázók. Az elhivatott önkéntesekből álló Mecseki Mátrix Csoport immár negyedik alkalommal rendezi meg a Dunántúl leghosszabb teljesítménytúráját. A Mecseki Trinity végigjárásához 155 kilométert és 4300 méternél több szintemelkedést kell leküzdeniük a résztvevőknek, legfeljebb 36 és fél órán belül. Szombaton reggel az Abaligeti Cseppkőbarlang bejáratától indulnak el és Bükkösdig, a Mecsek nyugati kapujáig túráznak, ám nem a legrövidebb úton: közben érintik a hegység keleti peremén megbúvó Mecseknádasdot és útba ejtik a tájegység legmagasabb csúcsát, a 683 méter magas Zengőt is. Természetesen nem csak ilyen, egészen extrém távon lehet indulni: a teljesítménytúrázással most ismerkedőket, kisgyermekes családokat 12 kilométeres útvonal várja, a gyakorlottabbak pedig 15 és 130 kilométer között választhatnak képességeikhez illő kihívást.

Mátrix tematika

A túra arculata az 1999-es klasszikus cyberpunk film, a Mátrix tematikájára épül. A filmnek az az emlékezetes jelenete a kiinduló kapcsolódási pont, amikor a főszereplő (Neo) a kék és a piros pirula között választ – ahogy a túrázó is választhat a Mecseket átszelő két legfontosabb regionális túraútvonal, a Rockenbauer Pál Dél-Dunántúli Kéktúra (RP-DDK) és a Dél-Dunántúli Piros (DDP) között. Eltérés a film világától, hogy a túrázó mindkét “pirulát” elfogyaszthatja egy hétvégén.

Útvonalak rövid ismertetése

Április 27-én szombaton reggel 6:30-kor tömegrajttal indulnak el a két leghosszabb távra vállalkozók, hogy egy rövid – az Abaliget körüli dombhátakat felfűző – betétkör után felkapaszkodjanak a Nyugat-Mecsek tetejére. Kezdőknek, családosoknak ez a 12 km-es kör egy komplett túra, Déjà Vu néven. Fél hét után rajtolnak el a Morpheus és a Kék Bogyó résztvevői is. A fő útvonalat jelentő Kék sáv a Jakab-hegyről leereszkedik a Remete-rétre, majd Büdös-kút, Fehér-kút, Tripammer-fa érintésével Árpádtetőn halad át. Tovább Hársas-forrás, Hotel Kövestető, Zobákpuszta pontokat érintve felmegy a Hidasi-völgyön, egészen a cigány-hegyi kilátóhoz. A Trinity-sek egy bónuszkörre felfűzik a Kelet-Mecsek legmagasabb csúcsait (Zengő, 683 m; Hármas-hegy, 603 m), míg a Morpheus-osok már indulnak vissza nyugat felé. A főmezőny Kisújbánya – Óbánya – Szent Imre-hegy – Schloßberg Étterem útvonalon érkezik meg a mecseknádasdi Tájházhoz, ami egyben a Kék Bogyó célja és a Piros Bogyó rajtja is. Az áthaladók ezután nyakukba veszik a Piros sávot és – rövid cigány-hegyi kitérő után – leereszkednek a Vár-völgyön, egészen a Máré Vára Kempingig. Itt csatlakoznak hozzájuk az ötven kilométert vállalók (Mecseki Pirula) és a mezőny együtt halad át Mecsekjánosin, Mecsekfalun, Sikondán, hogy a Kőlyuk és a Kantavári-forrás mellett elhaladva Dömörkapun elemózsiázzon egyet. Ez egy mozgalmas pont: a vasárnapi Fehér Nyúl körtúra rajt- és célhelyszíne, illetve a Hajnalpír rajtja. Előbbi csak Remete-rétig, míg utóbbi a célig a mezőnnyel tart, végig a Piros sáv jelzésen Mecsekszentkút – Mecsek Gyöngye vendégház – Éger-völgy – Szuadó-tető – Petőcz-akna – Meleg-mál-tető – Szentdomján pontokon keresztül egészen a bükkösdi Sportcsarnokig.

A résztvevőket a mecseknádasdi “fordítónál” paprikás krumpli, Máré Vára Kempingben virsli, a célban babgulyás várja. Ezen kívül szendvics, zsíros, májkrémes, lekváros kenyér és édességek szolgálják az energiapótlást a többi frissítőponton.

Az útvonalak becsületes végigjárását ellenőrzőpontok segítik, ahol az áthaladást pontőrök aláírása, pecsételése vagy a Dél-Dunántúli Kéktúra bélyegzőlenyomata igazolja. Idén először – kísérleti jelleggel – online nyomkövetés tájékoztatja a résztvevőkért otthonról izgulókat.

A tájékozódást – a Mecsek remek turistajelzései mellett – GPS-re tölthető nyomvonalak, összefoglaló útvonaltáblázat, itiner és helyenként szalagozott útvonaljelölés segíti.

A sikeres teljesítésért különleges díjazás jár: Teimel Cintia és Sibak Szabolcs mecseknádasdi keramikusműhelyében egyedi plakettek (Trinity), befutóérmek (Mátrix és Morpheus), illetve kézzel mintázott zománcozott gyöngyök (összes táv) készülnek.

A részvétel feltétele az összes távon az előzetes nevezés, amelynek – a nevezési díjjal együtt – legkésőbb a túra előtti napon este 21:00 óráig be kell érkeznie.

A útvonal fontosabb állomásai

Abaliget, barlang – Vár-hegy – Öreg-hegy – Abaliget, vá. – Kövesdi-hát – Zsongor-kő – Jakab-hegy – Szuadó-tető – Vörös-hegy – Remete-rét – Büdös-kúti kh. – Fehér-kúti kh. – Árpádtető – Köves-tető – Zobákpuszta – Hidasi-völgy – Cigány-hegy – Püspökszentlászló – Zengő – Hármas-hegy – Csengő-hegy – Pusztabánya – Cigány-hegy – Óbánya – Szent Imre-hegy – Mecseknádasd – Kappenvasszer – Cigány-hegy – Máré vára Kemping – Mecsekjánosi – Mecsekfalu – Sikonda – Kőlyuk – Dömörkapu – Remete-rét – Éger-völgy – Petőcz-akna – Meleg-mál-tető – Bükkösd

Távok áttekintése

Túra neveRajtCélTáv [km]Szint [m]Szintidő [óra]
TrinityAbaligetBükkösd155440036,5
MátrixAbaligetBükkösd135350034,0
MorpheusAbaligetBükkösd100260027,0
Piros BogyóMecseknádasdBükkösd68170018,0
Kék BogyóAbaligetMecseknádasd68180017,0
PirulaMagyaregregyBükkösd52120012,5
HajnalpírDömörkapuBükkösd275107,5
Fehér NyúlDömörkapuDömörkapu153305,0
Déjà VuAbaligetAbaliget122504,0

Fontos figyelmeztetések

A szervezők fenntartják az útvonal és a szolgáltatások módosításának jogát. A túrákon mindenki a saját felelősségére indul, a szervezőktől kártérítés semmilyen jogcímen nem igényelhető. A túrák természetvédelmi területeken haladnak át, ahol minden természetkárosító tevékenység – így különösen az élővilág zavarása, bolygatása, hulladék elhagyása, letérés a kijelölt útvonalakról – szigorúan tilos.

A Mecseki Mátrix Csoport

A túra lebonyolítása a korábbi években állandó szervezet nélkül, projekt-jelleggel zajlott, de 2019-től a Közös Nevező Alapítvány biztosítja a szervezeti kereteket.

Támogatóink

Bükkösd község önkormányzata

Hungária Nonstop élelmiszerbolt és gyorsnyomda 0-24

Mecsekerdő Zrt.

Együttműködő partnereink

Máré Vára Kemping

Óbánya Jéhn vendégházak és kocsma

Teimel Cintia kerámia

További információ

A túrák hivatalos kiírása

A túra Facebook-oldala (Facebook-esemény, túrafotók: 2016, 2017, 2018)

Nevezési felület

###

Kapcsolat

Kövecs Ferenc felelős szervező * Közös Nevező Alapítvány – Mecseki Mátrix Csoport

(0-24)  +36 70 70 44 057 mecseki.matrix@gmail.com

A sajtóközlemény itt elérhető PDF formátumban is.

 1,084 total views,  1 views today

A bejegyzés kategóriája: Egyéb
Kiemelt szavak: , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?