Évtizedes hagyomány éled újra a havas hegyek közt * Az év utolsó teljesítménytúrája a Kelet-Mecsekben

 

Sajtóközlemény

Pécs, 2018. december 16. 21:00

2018. december 29-én a lelkes önkéntesekből álló Mecseki Mátrix Csoport, az ötletgazda Erdők Népe Természetjáró Egyesülettel karöltve három év kihagyás után újra megrendezi a Dél-Dunántúl hagyományos évzáró teljesítménytúráját a Kelet-Mecsekben. A Karácsony utáni szombat reggelén hat és nyolc óra között kelnek útra a hótól, fagytól vissza nem riadó turisták, hogy zord téli körülmények között teljesítsék a 15 és 43 kilométer közötti távok valamelyikét. Nem szükséges a rajtban eldönteni, hogy melyiket, menet közben is szabadon változtathatnak (a legrövidebb táv kivételével). A legnagyobb kihívást a Dombay Maraton jelenti, amelynél a közel 1900 méternyi szintemelkedéssel nehezített 43 kilométeres távra mindössze 11 óra áll rendelkezésre. De még a legrövidebb, 15 kilométeres útvonal végiggyaloglása is szép teljesítmény, hiszen ez a túra sem kerüli ki a Dél-Dunántúl legmagasabb csúcsát, a 683 méter magas Zengőt. A bátor indulókat – a Mecsek közismerten jó turistajelzésein kívül – nyomtatott útvonalleírás és térképvázlat, a terepen szalagozás, frissítő- és melegedőpontok igyekeznek hozzásegíteni a teljesítéshez, amelynek jutalma a célban – a jól megérdemelt forró tea és kiadós egytálétel mellett – névre szóló oklevél és kitűző. A részvétel feltétele az internetes felületen történő előzetes nevezés és a nevezési díj befizetése legkésőbb a túra előtti napon délig.

Dombay-tó

A Dombay-tó egy alig hat évtizedes múltra visszatekintő kis mesterséges állóvíz a Kelet-Mecsek déli előterében, a Zengő lábánál. Az 1960-ban, az akkori Baranya megyei Tanács által kialakított tó környezetében mostanra bájos üdülőtelep nőtt ki a földből, amely elsősorban a környező települések lakói körében népszerű. Kiépült az infrastruktúra: szabadstrand, tűzrakó helyek, parkoló, büfé, gyermektábor létesült. Ez utóbbi a központja az először 2006-ban, az Erdők Népe Természetjáró Egyesület által megrendezett teljesítménytúrának, amely áthalad a Kelet-Mecsek szívének két legszebb településén és négy legmagasabb hegyén.

Útvonalak rövid ismertetése

Az egész túracsokor alapkoncepciója egy maratoni távú körtúra, amelyből rövidítésekkel alakulnak ki a résztávok. A fő útvonal az Ifjúsági táborból északra indul a Zöld sáv jelzésen, majd Piros kereszt – Sárga sávon át ér fel a Zengőre. Innen Sárga sáv – Kék négyzet – szalagozás vezet fel a Somos-hegyre. Majd Zöld sáv – Kék négyzet – Kék sáv – Sárga sáv következik a Cigány-hegyig. Ezután Sárga sáv – Sárga kereszt – szalagozott szakasz visz fel a Dobogóra, ahonnan Sárga háromszög – Sárga sáv – Sárga kereszttel és újabb szalagozással a Somos tetejére jut fel. Tovább a szalagozáson, majd Piros sáv – Zöld kereszt – Piros teli kör – Kék sáv – Zöld kereszt útvonalon Pusztabányára érünk, ahonnan a Kék háromszög visz be Püspökszentlászlóra. Kék négyzet – Zöld kereszt és szalagozás vezet a Hármas-hegy legtetejére, majd ismét szalagozás – Zöld kereszt és újra szalagozással Hosszúhetényig jut. Innen a Sárga háromszög, majd hosszú szalagozott szakasz visz be a célba.

A rövidítések a következőképpen alakulnak: a legrövidebb 15-ös táv már a Zengőről egyenesen Püspökszentlászlónak veszi az irányt. A 25-ös és 30-as táv Somos-hegy után Püspökszentlászló felé rövidít, az előbbi a Hármas-hegyet is kihagyja. Akárcsak a 35-ös táv, amely csak itt vág le a maratoni távból.

A útvonal fontosabb állomásai

Dombay-tó – Zengő – Réka-kunyhó – Somos-hegy – Kisújbánya – Cigány-hegy – Szószék – Dobogó – Somos – Németdöglés – Szederindás-kút – Pusztabánya – Püspökszentlászló – Hármas-hegy – Köves-tető – Hosszúhetény – Dombay-tó

Távok áttekintése

Túra neve                   Táv [km] Szint [m] Szintidő [óra]

Dombay Maraton        42,9           1880            11

Dombay-tó 35              36,7            1500           10

Dombay-tó 30              29,2           1220             8

Dombay-tó 25              23,0             850             7

Dombay-tó 15               14,6             485              5

 

A Mecseki Mátrix Csoport

A szervező Csoportnak nincsen állandó szervezete, az adott túra előtti hónapokban formálódik a feladathoz. A Csoport tagjai között vannak rutinos természetjárók, túrarendezők és kevésbé tapasztalt, de lelkes és önzetlen önkéntes segítők. A túraprojektek közötti időszakban a felelős szervező Kövecs Ferenc viszi a csoport ügyeit, folytatja a kommunikációt úgy a valós (pl. engedélyező hatóságokkal), mint a virtuális térben (pl. közösségi oldalakon).

Támogatóink

Hungária Nonstop élelmiszerbolt és gyorsnyomda 0-24

Mecsekerdő Zrt.

 

További információ

- A túratávok hivatalos kiírása

- A túra Facebook-oldala

- Nevezési felület

- Dombay-tó

- Fényképalbum a 2014-es rendezésről

###

Kapcsolat

Kövecs Ferenc felelős szervező * Mecseki Mátrix Csoport

(0-24) +36 70 70 44 057 mecseki.matrix@gmail.com

A sajtóközlemény innen letölthető PDF formátumban: DM_PressRelease_181216

43 total views, 10 views today

Kategória: PressRelease, TT | Hozzászólás most!

Az’ geo-láda rejtéseknek kategórizálásárúl…

“Nem szeretnék B kategóriás rejtéseket.” [írja egy moderátor egy folyamatban levő bírálat során] Remélem, hogy itt csak értelmezési probléma van és nem képmutatás…
Ha az előbbi, azon tudok segíteni: nálam ez a betűjeles kategória azt jelenti, hogy az átlagjátékos mennyi áldozatot hajlandó hozni egy helyszín, attrakció felkereséséért, mekkora (autós) utat/kitérőt tesz meg, hogy eljusson oda. (Kerékpárral, gyalogosan mások – nagyságrenddel kisebbek – a távolságok.)
A kategória: átutazom az országon (vagy több országon), hogy lássam, akár 50-500 km-t is megyek érte;
B kategória: tájegységen belül kisebb kitérőt teszek érte, legfeljebb 50 km-t;
C kategória: a szomszéd faluig hajlandó vagyok elmenni érte, legfeljebb 5 km-t;
D kategória: pár percre hajlandó vagyok letérni az utamról érte, legfeljebb 500 m-t;
E kategória: ha nem lenne itt láda, semmiképpen nem keresném fel.
Az A kategórián belül vannak:
AAA Valódi nemzetközi attrakciók, amelyek annyira egyediek, hogy a világ minden tájáról vonzzák az embereket pl. Vatikán, ©kocjani-barlang
AA Helyszínek jelentős regionális vonzerővel, a környékbeli országok látogatói útnak indulnak a felkeresésére pl. Badacsony, Dunakanyar, Aggtelek
A Helyszínek jelentős belföldi vonzerővel pl. jáki templom, Nagy-Milic
Nyilván a kategóriák
- teljesen egyéniek: minden egyes személynek mások a preferenciái (bár jól tipizálhatók), amelyek időben sem állandóak (ld. természeti látnivalók vs kulturális örökség)
- önkényesek, hiszen valójában kontinuumot alkot a vonzerő mértéke (de jól meghatározzák a jellemző típusokat).
A geocachingen belüli érdekes jelenség, hogy a rejtés önmagában is lehet attrakció, illetve több (akár különböző attraktivitású) helyszínt össze lehet fogni egy multiba (“Pekidzs, ju nó!”), így szintet lépve a vonzerőben.
Ezek nyilván módosítják az egyedi értékek helyét a skálán.
Viszonylag új trend az ún. tematikus sorozatok megjelenése, amelyek valójában multiládák, hiszen olyan attrakciókat mutatnak meg, amelyek önállóan legjobb esetben is B-kategóriásak lennének, de jellemzően inkább C, D vagy éppen E kategóriába esnek. Csak azért jelenhetnek meg, mert egyfajta csomagot alkotnak.

2,869 total views, 8 views today

Kategória: GC, GCanalysis, GCDev | Hozzászólás most!

Másfél napot gyalogolni egyhuzamban? Megcsinálják! Idén is a Mecsekben lesz a Dunántúl leghosszabb teljesítménytúrája

Sajtóközlemény

Pécs, 2018. április 20. 08:00

A hosszú hétvégén az előrejelzés szerint optimális kora nyári kirándulóidőben vághatnak neki a Mecsek bérceinek a legkeményebb teljesítménytúrázók. Április utolsó és május első napján az elhivatott önkéntesekből álló Mecseki Mátrix Csoport immár harmadszor rendezi meg a Dunántúl leghosszabb teljesítménytúráját. Az idei kiírás még a tavalyinál is nehezebb, mert ezúttal ellenkező irányban, „felfelé” haladnak a turisták. Így a legnagyobb kihívást jelentő Mecseki Trinity végigjárása során 155 kilométeren közel 4500 méternyi szintemelkedést kell leküzdeniük a résztvevőknek a 36 és fél órás szintidőn belül. Hétfő reggel a Mecsek nyugati határán fekvő Bükkösdről kelnek útra, hogy kedd estig átsétáljanak Abaligetre, ám közben érintik a hegység keleti szélén található Mecseknádasdot és a tájegység legmagasabb csúcsát, a 683 méter magas Zengőt is. Szerencsére nemcsak extrém távokon lehet indulni. Míg a legrövidebb, 12 kilométeres útvonal megfelel a teljesítménytúrázással most ismerkedőknek, addig a gyakorlottabbak 15 és 130 kilométer között választhatnak képességeikhez illő távot.

Mátrix tematika

A túra arculata az 1999-es klasszikus cyberpunk film, a Mátrix tematikájára épül. A filmnek az az emlékezetes jelenete a kiinduló kapcsolódási pont, amikor a főszereplő (Neo) a kék és a piros pirula között választ – ahogy a túrázó is választhat a Mecseket átszelő két legfontosabb regionális túraútvonal, a Rockenbauer Pál Dél-Dunántúli Kéktúra (RP-DDK) és a Dél-Dunántúli Piros (DDP) között. Eltérés a film világától, hogy a túrázó mindkét “pirulát” elfogyaszthatja egy hétvégén.

Útvonalak rövid ismertetése

Hétfőn reggel 6:30 és 8:00 között a bükkösdi sportcsarnoktól rajtol a mezőny, együtt kelnek útra azok, akikre 27 km és azok, akikre 155 km vár. A Piros sáv jelzést követik a Mecsek nyugati nyúlványain felkapaszkodva, Meleg-mál-tető és Farkas-tető érintésével, majd az egykori Petőcz-aknától a Jakab-hegy északi oldalán kanyarognak. A volt Szentkúti erdészháznál átkelnek az Abaligetre vezető műúton és Remete-réttől közel szintben jutnak el Dömörkapuig, ahol elbúcsúznak a Mecseki Hajnalpír résztvevőitől, hiszen nekik itt a cél. Kis-rét és Kantavár után a Mecsek-háti műutat keresztezve a festői Nagy-mély-völgybe ereszkednek le. A Kőlyuki betérőnél átkelnek a 66-os főúton és dombokon át hullámozva Sikondára, Körtvélyesre, Mecsekjánosiba, majd a magyaregregyi Máré vára Kempinghez érnek. A Mecseki Pirula teljesítői itt befejezik útjukat, de a többiek továbbhaladnak felfelé a Vár-völgyön és a Pásztor-forrás feletti nyeregtől felkapaszkodnak a Cigány-hegy kilátójához. Innen a Mecseki Trinity résztvevői a Zengőt és a Hármas-hegyet érintő kemény betétkör után a Piros sávot követve vándorolnak tovább egészen Mecseknádasdig, együtt a Mátrixosokkal és a Mecseki Piros Bogyó útvonalán haladókkal, viszont a Mecseki Morpheus követői már indulhatnak visszafelé. Míg a Piros Bogyó a Tájházban célhoz ér, addig a két leghosszabb táv túrázói – kiegészülve az innen induló Mecseki Kék Bogyó mezőnyével – átszelik a nagyközséget és a Schloßberg étteremnél a 6-os főúton átkelve elbúcsúznak a Piros sáv jelzéstől. Felkapaszkodnak a Kék négyzeten, hogy Arany-földnél a Kék sávra váltsanak. A Templom-hegy oldalából a Réka-vár alatt érnek ki a műútra és Óbányán, a látványos Óbányai-völgyön, majd Kisújbányán áthaladva ismét érintik a Cigány-hegy ellenőrzőpontját. Innen a Hidasi-völgyön keresztül Zobákpusztára, majd Köves-tető és a volt Hársas kulcsosház érintésével Árpádtetőre mennek, ahonnan Fehér-kutat, Büdös-kutat felfűzve ismét Remete-rétre érnek. Az utolsó nagy kapaszkodás felvezet a Jakab-hegy tetejére és kurta zsongor-kői kitérő után az útvonal hosszan ereszkedik Abaligetre. Morpheus követői itt megpihenhetnek, de a leghosszabb távokra még egy rövid, de embert próbáló kör vár a község körüli dombhátakon. Ez a kis kör Mecseki Déjà Vu néven önálló túra keretében is bejárható kedden délelőtt. A másik gyermekbarát túra a Tubes-Misina-gerincet körbejáró Mecseki Fehér Nyúl, amelynek teljesítésére hétfőn van mód, dömörkapui indulással és érkezéssel.

A résztvevőket a mecseknádasdi “fordítónál” paprikás krumpli, Máré Vára Kempingben virsli, a célban babgulyás várja. Ezen kívül szendvics, zsíros, májkrémes, lekváros kenyér és édességek szolgálják az energiapótlást a többi frissítőponton.

Az útvonalak becsületes végigjárását ellenőrzőpontok segítik, ahol az áthaladást pontőrök aláírása, pecsételése vagy a Dél-Dunántúli Kéktúra bélyegzőlenyomata igazolja.

A tájékozódást – a Mecsek remek turistajelzései mellett – GPS-re tölthető nyomvonalak, összefoglaló útvonaltáblázat, itiner és helyenként szalagozott útvonaljelölés segíti.

A sikeres teljesítésért különleges díjazás jár: Teimel Cintia és Sibak Szabolcs mecseknádasdi keramikusműhelyében egyedi plakettek (Trinity), befutóérmek (Mátrix és Morpheus), illetve kézzel mintázott zománcozott gyöngyök (összes táv) készülnek.

A 20 km-nél hosszabb távokon a részvétel feltétele az előzetes nevezés. Határidő: 2018.04.25 16:00

A útvonal fontosabb állomásai

Bükkösd – Dömörkapu – Cigány-hegy – Hármas-hegy – Zengő – Cigány-hegy – Mecseknádasd – Óbánya – Cigány-hegy – Zobákpuszta – Remete-rét – Zsongor-kő – Abaliget – Régi alagút – Abaliget

 

Név Rajt Cél Táv [km] Szint+ [m] Szintidő [h]
Trinity Bükkösd Abaliget 155 4500 36,5
Mátrix Bükkösd Abaliget 135 3600 34,0
Morpheus Bükkösd Abaliget 100 2700 27,0
Piros
Bogyó
Bükkösd Mecseknádasd 68 1800 18,0
Kék
Bogyó
Mecseknádasd Abaliget 68 1800 17,0
Pirula Bükkösd Magyaregregy 52 1300 12,5
Hajnalpír Bükkösd Dömörkapu 27 770 7,5
Fehér
Nyúl
Dömörkapu Dömörkapu 15 330 5,0
Déjà
Vu
Abaliget Abaliget 12 250 4,0

A Mecseki Mátrix Csoport

A szervező Csoportnak nincsen állandó szervezete, az adott évi túra előtti hónapokban formálódik a feladathoz. A Csoport tagjai között vannak rutinos természetjárók, túrarendezők és kevésbé tapasztalt, de lelkes és önzetlen önkéntes segítők. A túraprojektek közötti időszakban az ötletgazda és felelős szervező Kövecs Ferenc viszi a csoport ügyeit, folytatja a kommunikációt úgy a valós (pl. engedélyező hatóságokkal), mint a virtuális térben (pl. közösségi oldalakon).

Támogatóink

Bükkösd község önkormányzata

Hungária Nonstop élelmiszerbolt és gyorsnyomda 0-24

Mecsekerdő Zrt.

Együttműködő partnereink

Máré Vára Kemping

Óbánya Jéhn vendégházak és kocsma

Teimel Cintia kerámia

További információ

- A túrák hivatalos kiírása

- A túra Facebook-oldala

- Nevezési felület

###

Kapcsolat

Kövecs Ferenc felelős szervező * Mecseki Mátrix Csoport

(0-24) +36 70 70 44 057 mecseki.matrix@gmail.com

A sajtóközlemény itt letölthető PDF-formátumban.

4,385 total views, no views today

Kategória: MecsekiMatrix, PressRelease, TT | Hozzászólás most!

A hazai geocaching arcképcsarnoka 2. rész sokoto5 – Szabó Bálint

Hosszú szünet után végre újabb bejegyzéssel gyarapodik az Arcképcsarnok. Ha lenne a hazai geocachingben Rookie of the Year-díj, akkor 2017-ben minden bizonnyal sokoto5 kapta volna. Szerettem volna megtudni, hogy ki lakik a felhasználónév mögött, így az MGKE nyilvános elnökségi ülése előtt leültünk egy szűk félórára beszélgetni. Ennek felvételét teszem most közzé – szokás szerint vágatlanul. A háttérzaj miatt talán nem volt a legszerencsésebb helyszínválasztás az IKEA étterme, de a logisztika most ezt tette lehetővé. A figyelmes fül a zajban felismerhet néha beszédfoszlányokat, de készült leirat is, hogy megelőzzük a hallgatói halláskárosodást. ;-) A hangfelvétel (mp3 formátumban) itt, a leirat (pdf formátumban) itt található.

FairyGeo 2018.03.21 Budapest, Örs vezér tere
Szabó Bálint, Kövecs Ferenc
Transzkript: Kövecs Ferenc 2018.03.23-04.01.
00:00 F: Van kis alapzaj, de az nem jelent akkora problémát. 2018. március 21-e 16 óra 35 perc és sokoto5-tel ülök itt az Ikeának az éttermében. Köszönöm, hogy eljöttél.
S: Köszönöm, hogy meghívtál.
00:17 F: Nem annyira nagyon hivataloskodó ez, igazából. Talán láttad a blogomban, hogy ilyen kötetlen beszélgetések. Van egy mikrofon is a háttérben, de igazából a lényeg az mégis az emberi oldala ezeknek. Szóval a szokásos kérdések, hogy… hogy… hogy kezdtél el játszani, hogy kerültél kapcsolatba a játékkal?
S: Hát, úgy volt, hogy talán 2015-ben… Hát, mi szoktunk menni a… ilyen tágabb családdal Húsvétkor ilyen… hát, ilyen falukba. Mindig elmegyünk. És…
00:49 F: Rokonlátogatás? Vagy ilyen…
S: Csak így… nyaralásszerűség.
F: Aha, aha.
S: És akkor ott a… unokatesómék már tudtak erről a játékról vala… Asszem a… hát, az unokatesóm anyukájának már a barátnője tudta ezt a játékot és mutatta nekünk. De nem biztos. És hogy ők mutatták és akkor ott asszem elmentünk megkeresni két ládát. És utána mi ott… itt a környéken is megkerestünk néhányat. De akkor még nem regisztráltunk, vagy ilyenek, csak így játszottunk. Aztán valahogy így elült. És most így újra előjött.
01:26 F: Aha. Végül is Te a saját neveden tavaly nyáron regisztráltál, ugye?
S: Igen, de igazából ez a fe… Hát, úgy volt, hogy regisztráltunk előtte a geocaching.com-ra ezzel a névvel. Aztán ugye elfelejtettük az egész játékot meg mindent. Aztán így amikor újra valahogy így eszembe jutott, akkor rákerestem. És akkor el volt mentve a jelszó, meg minden be volt lépve alapból. És akkor azt gondoltam, hogy legyen így ez a név.
01:51 F: Aha. Aha. Egyébként ez… ez… mindenkinek van valami kis eredetmítosz, hogy a felhasználóneve az miből származik. Nálad miből származik?
S: Hát, ugye apukám regisztrált a geocaching.com-ra és úgy volt, hogy mesélte, hogy ő ezt… álmodott egy városról, aminek az a neve, hogy Sokoto.
F: Aha.
S: És… és akkor így emlékezett így a helyekre, meg minden. És akkor rákeresett reggel. És akkor tényleg létezett egy ilyen város. És akkor ezért használta ezt a felhasználói nevet…
F: Aha.
S: Regisztrációkor a helyekre.
02:25 F: És akkor… hát, végül is tulajdonképpen a regisztráció az nem a Te saját regisztrációd?
S: Hát, először igen, apukám regisztrált, mert először ők nekik mutatták, meg minden. Szóval először ők kezdték el.
02:36 F: Aha. És átvetted a hatalmat e fölött a júzer fölött akkor, gyakorlatilag?
S: Igen.
02:41 F: És igazából a… ami… ami nagyon különleges, hogy… hogy nagyon gyorsan nagyon sokat kezdtél el rejteni. Ez… ez… ez hogy volt, hogy… hogy… hogy alakult, hogy… Vagy hogy mentél el ilyen irányba igazából? Mert… mert, ugye, van, aki – mittudomén – két-háromezer megtalálás után sem rejt még igazából ládát. Van akinek meg ige… inkább az a fontos, hogy megmutasson helyeket. Nálad hogy volt, hogy inkább az utóbbi?
S: Hát, úgy volt, hogy először a geocaching.com-on játszottam, amikor így eszembe jutott. És oda is rejtettem először, mert amikor még így az elején voltunk, akkor is volt amikor négy talá… ládát találtam meg, akkor is azt mondtuk, hogy milyen jó lenne, ha mi is rejtenénk egyet ide a környékre. Aztán láttuk, hogy hetvenöt kell. És…
03:27 F: Aha. A hu-n, legalábbis.
S: Igen. És akkor valahogy, amikor újra eszembe jutott, akkor a geocaching.com-ra kerestem rá. Nem tudom… És akkor ott láttam, hogy ott így lehet rögtön rejteni. És akkor úgy volt, hogy… hogy akkor oda rejtettem és akkor így közbe… Hát a geocaching.hu-ra egy kicsit később… később regisztráltam. És…
03:53 F: Ezzel egyébként én is így voltam. Mondjuk nálam csak egy vagy két nap volt a különbség a kettő között.
S: Hát, asszem négy hónap különbséggel regisztráltam. De előtte is kerestem ládákat a hu-n, csak úgy volt, hogy ugye nem kell beregisztrálni ahhoz, hogy lásd a térképet meg mindent. És ezért nem is regisztráltam be, csak hogyha volt így a com-osok körül egy hu-s, akkor azt is megkerestem. És a jelszókat meg lefotóztam mindig, hogyha esetleg be akarnám logolni. Aztán később belogolgattam, hogy, ugye, több… előbb meglegyen a hetvenöt.
F: Aha, aha.
S: És amikor meglett a hetvenöt, akkor eleinte néhány com-os ládámat akartam, hogy vigyem ide a hu-ra. Az a… első az a Városkútnál volt és úgy jött…
04:32 F: [telefon megszólal] Pillanat, ezt kinyomom most már. Mondjad csak, közben ezt kinyomom mindjárt.
S: Szóval először a Városkútnál volt egy geocaching.com-os ládám. Azt akartam a hu-ra feltenni, merthogy érdekes ez a kút.
F: Aha.
S: És akkor ott írta… írták a moderátorok, hogy mi lenne, hogyha lenne egy ilyen multi. És akkor… és akkor jó ötletnek tartottam én is. És akkor így lett az első. Aztán a többi az inkább így, mint… a szűk környékemen találtam helyeket nekik. A… például néhányba így véletlenül bukkantam bele ládakeresés közben, meg ilyenek. És… hát valamelyik… amik… amelyik a… általában amit szeretnék ott a környékemen, akkor azt addig próbálom így módosítgatni, amíg át nem megy.
05:19 F: Aha, aha. Hahhaha. Igen, tehát végül is a moderátorokkal akkor azért küzdesz ezek szerint Te is.
S: Igen. Hát, valamelyik a hetedik kör után ment át.
05:26 F: Az igen! Az már szerintem… az már gyakorlatilag ilyen… ilyen rekord…
S: Igen.
05:31 F: Nagyjából, a hétkörös moderáció. Most nekem asszem, ami konkrétan ilyen utolsó… ilyennél hat volt a legtöbb, ami… ami volt. De… tehát akkor lényegében ez egy… Neked interaktív? A dolog? Tehát, hogy…
S: Igen. Hát, meg úgy is szoktam, hogyha van ilyen nagyobb dolog, amit módosítani kell, akkor inkább megvárom, hogy lejárjon és akkor ott újra megmódosítom, meg minden, mert, nem tudom, szerintem egyszerűbb.
F: Aha.
S: Mert hogy így, hogy úgy újra így bekerül oda a rendszerbe és nem látták és nem biztos, hogy vissza tudnak nézni, hogy módosítottam-e. És ezért inkább mindig újra beadom. És…
06:06 F: Mert elvileg… nekem mondjuk jöttek ilyenek, hogy… hogy vissz.. „Ezt és ezt módosítsd! Visszanézek majd.” Aztán persze nem mindig néznek vissza, mert a moderátorok is emberek, nyilván.
S: Hát, az ilyen apróbbakat szoktam úgy, hogy még a… közbe és a nagyobbakat meg majd így utána.
06:23 F: Aha. Tehát hogy inkább kivárod, hogy fusson le…
S: Hát, igen.
06:25 F: És akkor tiszta lappal újból nekifutsz a következő körnek?
S: Hát, igen, jobban szeretem.
F: Aha, aha.
S: És ezért szoktak ilyen sok moderációs körig felhalmozó… felhalmozódni, ezért.
06:36 F: És milyen… milyen százalékban vagy sikeres a moderáción, hogy… hogy át tudd küzdeni a ládákat? Tehát hogy mondjuk hányból hány megy át? Most asszem, hogy tizenhat dobozod van. Most igazából egy van, ami nem saját, ami adoptált.
S: Aha, igen, azt adoptáltam. Azt ott a… Érd környékén… sokat kell arra mennünk, mert ott van sport… Tehát hogy ott vannak meccsek. És akkor ott gondoltam, hogy…
07:00 F: Mit sportolsz, egyébként?
S: Floorballt.
F: Aha.
S: Ez ilyen hokiszerű sport, igazából.
07:05 F: Aha. Tehát végül is a tizenöt láda az mind saját…
S: Igen.
07:09 F: Rejtés. Saját… saját dizájn, saját tervezés. Hányból sikerült tizenötöt átküzdened?
S: Hát, asszem most harminc van, ami még így nincsen így… hát, így… vagy negyven? Nem. Negyven összesen van. De… de abban benne van az a tizenöt is.
F: Aha, aha.
S: És úgy van, hogy egy csomó van, amit így… most így várok, hogy azt majd esetleg később még megcsinálom, de a… azok… hát, általában úgy van, hogyha nem megy át, akkor… és úgy miatt, hogy a hely miatt, akkor már próbálkozom…
07:42 F: Elengeded? Vagy próbálkozol még vele?
S: Hát, még próbálkozom két-háromszor, de hogyha nagyon nem, akkor nem.
07:48 F: Hogyha mondjuk egy… mondjuk egy olyant kapsz, hogy gyenge a hely vagy a hu-n ez nem megy át, vagy ez… akkor… akkor… akkor azért elengeded vagy… vagy próbálkozol?
S: Elengedem, kivéve hogyha a környéken van. Akkor… az volt a hét moderációs kör. Hogy ott asszem öt, vagy valami ilyesmi… Tehát hogy egy vagy két különbség volt a…
F: Aha.
S: A plusz-mínuszban.
08:05 F: Tehát nem tűnt reménytelennek a dolog.
S: Igen. Nem tűnt…
08:08 F: Vagy úgy… úgy tűnt, hogy ebből még lehet azért még valami.
S: Igen. És akkor úgy gondoltam… Meg hát ugye a környéken is lehetett… a környékünkön vannak. Meg szeretem azt is, hogyha… hogyha Budapesten belüli, mert én BKV-val tudok közlekedni csak.
08:21 F: Aha. Miért, most hány éves vagy egyébként?
S: Tizennégy.
08:24 F: Betöltötted már? Vagy…
S: Igen. Most töltöttem be nemrég.
08:27 F: Jól van akkor. Ma már, valamilyen szinten már felelsz a tetteidért.
S: Igen. És… hát, igazából a legtöbbet, azt ilyen… gondolom láttad, hogy nem ilyen kiránduló… Vagy hát sok van kirándulós is, de a legtöbb az inkább ilyen… ilyen közel lehet hozzá menni.
F: Aha, aha, aha.
S: BKV-val leginkább.
08:49 F: Tehát lényegében az a… az a szempont, hogy… hogy… hogy el tudjál oda jutni…
S: Hát, igen.
08:54 F: Tulajdonképpen BKV-val is, hogy így… így tudd karbantartani vagy egyáltalán kirejteni, satöbbi.
S: Igen, de…
08:59 F: Hogy találod a helyeket?
S: Hú, hát ez… hát… ami a környékemen van, azt, ugye…
09:04 F: Azt ismerted már?
S: Igen. A… vannak ilyen weboldalak, amiket így szoktam nézegetni, hogy vannak valami érdekes helyek: a kastelyok.com, meg a csendhegyek.
09:16 F: Csendhegy az gondolom a kálváriát jelenti.
S: Igen. A kálváriákat szeretem, mert mindig szép a kilátás, meg olyan misztikus az egész.
F: Aha, aha.
S: Azért van, asszem, négy kálváriás is.
F: Ja, a Solymár volt, meg…
S: És most van a Visegrád, Szentendre és Isaszeg.
F: Aha, aha.
S: És…
09:34 F: Azért ez már egy egész szép táv így egymáshoz képest így keresztbe.
S: Igen. A… hát, még szoktam azt, hogy a… van ilyen, a maps4me. Az egy ilyen térkép. És ott rákeresek a… ilyen szavakra, hogy megnézem, hogy a környéken mégis vannak-e források vagy, nem tudom, tanösvények. Vagy azokat megnézni, hogy azok, így a környékemen, hogy milyen állapotban vannak…
F: Aha, aha.
S: Hogy mennyire szépek. Mert nem mindig találok képet róluk, hogy most így abból is lássam. Meg néha azt is szoktam, hogyha utazni kell egy kicsit hozzá, mondjuk távolsági busszal, akkor hogy inkább így először csak ilyen… Tehát hogy így összekeresgélek képeket és úgy berakom, hogy…
10:16 F: Amit ugye moderátor „netről levadászott fotókkal és összeollózott szöveggel”, hehe.
S: Hát, de akkor mindig odaírom az elejére, hogy ez még nem a végleges.
F: Aha, aha.
S: Hogy még változtatni fogok saját képekkel, meg minden.
10:29 F: Tehát végül is nem… nem akarsz esetleg pórul járni, hogy kimész…
S: Igen.
10:32 F: Úgymond költségekbe vered magad és… és saját fotókat csinálsz, saját leírást és akkor mégse fog átmenni.
S: Hát, igen, mert volt, hogy meg…
10:39 F: Megszondázod akkor gyakorlatilag a moderátorokat, hogy maga a hely egyáltalán… Látnak-e rá esélyt?
S: Igen. De valamikor már így a… úgyis nyomnak mehetet, hogy még nincs is meg a végleges ládaoldal.
F: Aha, aha.
S: De ezt legtöbben megvárják azért, hogy mi lesz belőle.
10:55 F: És egyébként hogy érzed, hogy… hogy… hogy a személyedhez hogyan viszonyulnak a moderátorok?
S: Hát…
11:01 F: Találkoztál valamelyikükkel személyesen, például?
S: Nem, moderátorral nem találk… Vagy lehet, hogy igen? Nem, nem találkoztam. Hát, inkább ládázás során ilyen más ládászokkal találkoztam, de még nem…
11:12 F: Véletlenül összefutottatok?
S: Igen.
11:13 F: Nem egy ilyen, hogy mittudomén, „együtt elmegyünk kincset keresni”, hanem csak össz…
S: Igen.
11:17 F: Valamit kerestél és összefutottál valakivel. Egyébként ezek… ezek nekem is mindig kellemes élmények, amikor így tök váratlanul…
S: Igen.
11:20 F: Egy adott helyen egyszer csak… Olyan is volt már, hogy így kerülgettük egymást és egyik sem akart odamenni a ládához.
S: Igen.
11:31 F: Hogy nehogy lebuktassuk a dobozt és közben kiderült, hogy ők is azért vannak ott, amiért én.
S: Igen. Pont a Te ládádnál volt ilyen, hogy összefutottam a Madárbarát tanösvénynél és… Hát, meg amikor még így Budapesten a belvárosiakat szed… keresgettem, akkor sok külföldivel talál… nagyon sokkal.
F: Igen?
S: Igen. Tehát pont… mondjuk pont ilyen turistaidőszakból visszavolt, amikor keresgéltem a Belvárosban.
11:55 F: Aha, aha. És egyébként… milyen… van valami konkrét célod, hogy – mittudomén – rejtések száma vagy valamilyen terület bemutatása vagy ilyesmi? Vagy igazából csak próbálkozol, hogy minél több legyen?
S: Hát, igazából mostanában amit szeretnék nagyon, hogy ott legyen jó sok, vagy hát jó sok érdekes láda, az a gödöllői dombok, mert… mert ugye ez a környékem.
F: Aha.
S: És…
12:21 F: Merrefelé laktok egyébként?
S: Hát, Budapest peremkerületében, XVI. kerületben.
F: Aha, aha.
S: Az ugye pont a lábánál van. És pont van nekünk így kilátás is a dombokra, meg minden. És ott van jópár. Meg a… meg a Pilis, meg a Visegrádi-hegység. Nem tudom melyik… hol van a határ, de… azon a részen.
12:41 F: Azt mondják, hogy a Dera-szurdok, az a határ. Attól… attól lefelé van Pilis, fölfelé Visegrádi-hegység.
S: Igen.
12:48 F: Ott ahol a kék… Kék sáv ott kanyarog, hát végül is az… az a… Attól lefelé, az ugye inkább ilyen mészkő, meg… meg dolomit, fölfelé meg vulkáni. Nagyjából ez… ez a…
S: Hát…
12:59 F: Legjobb tudomásom szerint. Bár nekem ez ugye idegen terület, valamilyen szinten.
S: Hát… hát, igazából én sem tudom, hogy most mi a különbség a kettő közt, de…
13:07 F: Hát maga az, hogy tulajdonképpen más kőzetből, más… más a… más azért a formakincs. Tehát a… ugye a Pilisben azért vannak, mittudomén, ilyen… ilyen dolomitsziklák, mészkőbarlangok, adott esetben, bizonyos helyeken. A Visegrádi-hegység meg kifejezetten egy vulkáni… hát, tulajdonképpen egy hatalmas vulkáni kalderának a pereme és, hát, nagyon látványos tud az is lenni egyébként. De maga azt hiszem, hogy a kőzet és a keletkezés, ami miatt különbséget tesznek a kettő között.
S: Igen, pont… pont láttam ilyen vulkáni kifolyást úgy a Visegrád környékén.
F: Aha, aha, igen. Az… az igencsak látványos.
S: Sziklaszerűség. Hát, ilyen… olyan volt, mintha ilyen megfagyott láva lenne.
13:47 F: Tehát akkor tulajdonképpen jól értem, hogy a… a saját lakókörnyezeted vagy lakó környéketeket akarod bemutatni, meg…meg…
S: Nagy részben igen. Meg minél több… hát, én nagyon szeretem a forrásokat is. Így a forrásokhoz is szeretnék ládákat rejteni.
14:02 F: És van, mondjuk, ilyen számszerű célod? Mert emlékszem, amikor én megkaptam ezt a rengeteg ládát még covától, akkor onnantól kezdve nekem az volt a célom, hogy nekem legyen, mondjuk, az országban a legtöbb ládám. Tehát volt egy ilyen… ilyen ambícióm és… és akkor gyakorlatilag addig-addig telt-múlt az idő, addig rejtettem egyre többet, amíg… amíg ezt sikerült elérni. Akkor egyébként MikiCache volt az első helyezett, meg Szoke-Kiss, őnekik voltak ilyen hatvan körüli ládájuk. És… és… tehát nyilván volt egyfajta számszerű mércéje annak, hogy most elérem a célomat-e vagy nem. Aztán nyilván kell újakat keresni, új célokat, mert ha a régit elérted és leülsz és megelégszel, akkor… akkor úgy ellaposodik a történet. Szóval Neked van ilyen konkrét, számszerűsíthető célod?
S: Hát nekem az a célom, úgymond, hogy Budapesten belül legyen… Tudom, hogy nagyon sok van alapból, de hát én szeretem Budapestet és hogy ott legyen még több, na.. és még érdekes… hát, hogy érdekes helyeken legyenek azért, nyilván, csak hogy ott lehessen Budapesten belül menni vagy környékén keresni.
15:02 F: Aha, aha. És egyébként szüleid hogy viszonyulnak a… a játékodhoz? Merthogy kicsit… tehát az mondod. hogy apukád regisztrált és most kicsit túlnőttél rajta, nem, ebben az intenzitásban?
S: Hát, igen, ő akarta úgy, hogy így kicsábít minket kirándulni, meg ilyenek.
15:18 F: Ez jól sikerült.
S: Jól sikerült, igen.
F: Jól sikerült.
S: Igen, most már én szoktam így mondani, hogy menjünk már kirándulni, vagy csak… hát, autóval ládázni, vagy ilyesmi.
15:30 F: Egyébként ilyenkor csak családosan mentek? Vagy egyedül bóklászol? Hogy… hogy van ez a…
S: Hát, hétvégén, ugye, sokféle ilyen elfoglaltságunk van. Nekem speciel nincs annyi, de a tesóimnak vannak ilyen… fuvolakoncert. Minden hétvégén van hokimeccse az öcsémnek. Szóval akkor nem tudnak… nem tudunk nyilván elmenni, ezért általában egyedül elmegyek, tömegközlekedéssel. De úgy kéthétvégente szokott az lenni, hogy elmegyünk kirándulni mondjuk a Pilisbe vagy ilyen helyekre.
F: Aha.
S: Szóval szoktunk családosan. Családosan általában inkább olyant… olyant akarunk, hogy legyen ilyen ajándékosabb láda, mert egyelőre azt szeretik a tesómék. Ajándékokat csereberélni.
16:13 F: Aha, aha. Egyébként az a része is… Mondjuk hogy… hogy néz ki Nálad például egy… egy elrejtett láda, egy… egy feltöltött, induláskor? Mert énnálam például sokat kritizálják azt, hogy minimál… minimálládákat rakok ki. Igazából csak a legszükségesebb dolgok vannak. Te… Te ezzel hogy vagy? Hogy megtöltöd ajándékkal, meg mindenféle földi jóval?
S: Hát, igazából ami… a Te ládáidban is találtam ajándékokat, meg cseréltem is.
16:36 F: De nem.. nem én voltam, nem én raktam bele. Hehhe.
S: Akkor valahogy így odakerült…
16:41 F: Azt valaki utólag rakta már bele.
S: Hát, igazából fel szoktam. Hát, szoktam bele sokat rakni. Nyilván úgy, hogy be lehessen azért normálisan zárni.
16:49 F: Aha. Milyen dolgokat, egyébként?
S: Hát, amit a tesóim odaadnak. Bár inkább azt szoktam, hogy… hát, így a nagymamámnál van egy csomó játék és akkor onnan belerakok.
F: Aha, aha.
S: Ilyen régi… már mi nem játszunk velük. Meg most ilyen százforintos boltokban szoktam venni még ilyen ajándékokat, amiket belerakok.
17:10 F: Aha. Abban nem gondolkoztál esetleg, hogy ilyen személyes, saját készítésű ajándék vagy valami ilyesmi?
S: Egyszer megpróbálkoztam egy ilyen piros egyes érmével. Hát, annak örültek, de egyébként nem foglalkoztam ilyennel.
17:25 F: És… és amúgy van ennek ugye nyilván egy anyagi oldala is, hogy… hogy… tehát nem a fán teremnek a geoládák, hanem valahol azt meg kell venni, meg föl kell szerelni. Zsebpénzből? Vagy a család segít?
S: Nem. Zsebpénzből veszem. De próbálok mindig úgy megkeresni… Most jó helyzetben vagyunk, mert van a környékünkön ilyen nagy hipermarketek, meg minden. Szóval így próbálom megkeresni, hogy mi az, ami még strapabíró, de még viszonylag úgy… nem drága. Tehát… Most találtam jó boltokat így a környéken, amik olcsók. De egyébként zsebpénzből szoktam.
17:57 F: Aha, aha. Azért… azért végül is költ… költeni kell a hobbira nyilván ahhoz, hogy működjön a történet.
S: Hát, általában úgy akarom, hogy így szettben vannak, hogy több van. Tehát hogy így, mondjuk három össze van téve egy…
F: Aha, aha.
S: És akkor van…
18:11 F: Akkor igazán gazdaságos. Mondjuk tény… tény és való. És… mik a… hogy mondjam, tehát a játéknak a közösségi oldalával foglalkozol-e, például? Tehát ilyen… ugye vannak időnként geocaching-találkozók, versenyek. Akkor ilyen közös bringázások, közös túrázások. Ezek mennyire érdekelnek Téged? Mennyire fognak meg?
S: Hát, arra gondoltam, hogy a következő ilyen valamire elmehetnék. Mondjuk a közös túrázás nálunk azért nem szerencsés, mert… hát, mi ugye elég lassan haladunk és ezért… ezért nem… biztos, hogy hátráltatnánk, meg ilyenek.
18:47 F: Hát ez… de ez normális. A családos tempó az más, mint a… az ilyen hard-core teljesítménytúrázók. De szerintem ez… tehát. ha már elmegy egy csapat, akkor bevárják egymást, nyilván. Vagy úgy… úgy toleránsabbak, azt gondolom, az emberek ilyen… ilyenben.
S: Hát a… volt most nemrég… vagy hát végül is most már rég, a Szilveszter meg a Karácsony. Csak akkor pont el voltunk utazva és akkor így nem tudtunk menni.
19:10 F: Aha. De aztán fölkerestétek végül is a… az ünnepi ládákat? A Geoszilvesztert, meg a -karácsonyt?
S: Hát a… nem, nem kerestük, mert… Hát, nem tudom, nem kerestem meg őket. Meg… télen annyira nem… hideg van egy picit és a… akkor nem szoktam ilyen kirándulósakat…
F: Igaz. Igaz.
S: Csak ilyen városi, meg… hát, ilyen városi, meg… város környéki…
19:33 F: És igazából akkor… akkor a keresés meg a rejtés… hogy mondjam a… amit ráfordítasz energiát, vagy az arány, az milyen Nálad? Tehát hogy… hogy mi a fontosabb? Keresni vagy rejteni?
S: Hát, úgy szoktam, hogy ha… hogy kinézek egy helyet, ahova tudnék rejteni, akkor ott megkeresem a ládi… ládákat, amik ott a környéken vannak. Vagy kinézek egy helyet, ahol sok ládát meg lehet keresni és… és akkor azokat megkeresem.
F: Aha.
S: Hát, így kábé egyensúly.
20:03 F: Igen? Tehát hogy a… hogy… hogy mondjam, tehát mindkét oldalát játszod a játéknak a…
S: Igen.
20:10 F: Tehát nemcsak… Mert ugye van, aki nagyon… nagyon elmegy a keresés irányába, tényleg sok, sok ezer találat…
S: Hát, én… én nem szeretek annyira… tehát hogy azt nem szeretem, hogy ha csak azért keresek meg egy ládát, hogy most így legyen még egy találatom. Meg nem… tehát hogy a…
20:23 F: Pedig azt mondják, hogy „Kell a pont!” Tehát hogy ez egy ilyen szállóige szerű… végül is mondás, igazából a geocaching-oldalon, hogy „Kell a pont.” Hogy azért… azért keresünk ládákat, mert hogy… hogy… hogy a statisztikát javítsuk vele, nem?
S: Hát, én inkább hagyományost, vagy esetleg olyan multit, ami… ami nem ilyen leolvasós, hogy „emléktábla, karakter” vagy „emléktáblának a hanya… valahanyadik szava”, hanem ilyen… ahol van keresnivaló.
F: Aha.
S: Tehát igazából… igen, az még ilyen hagyományos, vagy…
20:56 F: Tehát, hogy végül is maga a, ahogy szokták mondani, a keresési élmény?
S: Igen.
21:00 F: Azért annak is szerepe já… Vagyis… És a… ha így kell egymás mellé tenni a dolgokat, hogy a látnivaló, illetve a… a keresés izgalma? Tehát a… melyik… melyik a fontosabb? Vagy… vagy…
S: Hát, a keresés izgalma.
F: Igen?
S: Szerintem nekem fontosabb. A látnivalót… a látnivalók is érdekesek, csak… hát, nem tudom, én szere… tehát, hogy a… mondom, mondjuk hogyha egy virtuális lenne a parlamentben, lehet, hogy… vagy parlamentnél, lehet, hogy nem keresném meg, de most, hogy egy hagyományos van, és akkor…
F: Aha.
S: Odamegyek megkeresni. Szóval igen, inkább a keresés, de a látnivalókat… Tehát hogy a forrásokat azokat mindet szeretem, meg az ilyen szép kilátós helyeket. Meg épített dolgokat is. Szóval…
F: Aha, aha.
S: Szeretem őket… azokat is megnézni. De, hát, ugye kelljen is keresni valamit.
21:49 F: Ja, ja, persze. Tehát… mert… mert ugye ebben is vannak különböző tendenciák. Valaki inkább a… a játékos, trükkös rejtésekre mozdul rá. Vagy az… az… az számára a nagyobb élmény. Másnak meg inkább az, hogy ha van egy… látnivaló, ahol még soha nem járt, még soha nem hallott róla. És ha esetleg nem annyira igényes a rejtés, akkor is elmegy nála. Most ez… nyilván az optimális az lenne, hogy… hogy nagyon izgalmas rejtések nagyon izgalmas helyeken – csak hát nem mindig jön ez így össze, attól tartok.
S: Hát, igen, ez nehéz. Hát én azt… hát, ugye én… keresés… De azt szeretem, amikor, mondjuk van egy környéki láda és akkor ott írják, hogy „Hú, ez milyen jó!” Merthogy itt még sosem voltak. És akkor ők, ugye, szeretik a látnivalót így, hogy sose voltak itt. Bár, mondjuk most így belegondolva, én is vagyok… voltam olyan helyeken, ahol még sosem voltam, és hogy ez ott volt a környéken.
22:41 F: Aha. Tehát a… lényegében a saját környezetedben is fedeztél föl új dolgokat a játékban való részvételed óta? Hogy…
S: Igen.
22:50 F: Vagy úgy, nyitottabb szemmel jársz, nyitottabban jársz, hogy… hogy „Na, ide is lehetne rejteni.”?
S: Igen, igen. Fedeztem föl… hát, volt a környékünkön még… Hát, jó sok láda volt a környékünkön, mert az pont egy ilyen agglomeráció és akkor ott próbálnak…
F: Aha.
S: Az emberek rejteni. És hogy… néhányat nyilván ismertem, de a… volt olyan, amit nem.
23:14 F: Igazából a… a… közösségi élményre térnék még ki, hogy… hogy tulajdonképpen a… Azt gondolom, hogy… hogy az… az egy jó itt a magyar oldalon, hogy viszonylag rendszeresen, kiszámíthatóan vannak, ugye, nagy geocaching-összeröffenések. Tehát a tavaszi verseny, őszi verseny. Ez… ez minden évben gyakorlatilag van. És… itt tulajdonképpen olyan emberek jönnek össze, akik, úgy… úgy… hát, azonos hobbit űznek és hogy… valamilyen szinten közös… közös betegségük van. Szerintem… annyiból én mindenképpen, tehát viszonylag új játékosként ez… ez… ezt tudnám javasolni Neked, hogy megjelennek akkor az emberek a log… a júzernevek mögött. Mert most igazából tulajdonképpen júzerneveket látsz, vagy amit a profiloldalon esetleg látsz… De hogy emögött igazából a… az ember, a játékos is megjelenik. Mondjuk én is kicsit bort iszok, vizet prédikálok, mert én se sok geoversenyre járok mostanában. De hát nyilván azért ez… ez változhat adott esetben.
S: Hát, én in… tehát, hogy lehet, hogy elmennék a geoversenyre. Nem tudom hol lesz. De a… a… az ilyen Geoszilveszter az asszem, nem az esti, az jó bulinak tűnt, csak ugye akkor el kellett máshova mennünk.
24:33 F: Aha, aha. Jó. Figyi! Az az igazság, hogy… hogy nekem most mennem kell tovább a… az elnökségi ülésre, amit szintén szeretnék… amiről szintén szeretnék tudósítani. Úgyhogy nagyon köszönöm, hogy… hogy le tudtunk ülni beszélgetni. Nyilván ezt lehetne még folytatni. És remélem, hogy lesz is valamikor majd módunk ennek a folytatására. Hát, nagyon sok sikeres ládamoderációt kívánok Neked! Meg…
S: Köszönöm.
24:58 F: Meg ládarejtéseket! És azt gondolom, hogy… hogy egy jó úton indultál el, egy jó irányban. És… és.. és ebből valami egész nagyot tudsz alkotni ezzel a lendülettel és ezzel a fiatalos… ez… ezzel az intenzitással. Úgyhogy köszönöm még egyszer a beszélgetést és akkor sok sikert, sok kellemes ládaélményt kívánok Neked!
S: Köszönöm!
25:20 F: Örülök, hogy találkoztunk.

2,456 total views, no views today

Kategória: GC, GCprofiles | Hozzászólás most!

A legtapasztaltabb moderátorokat a partvonalon kívülre állítják

A Magyar Geocaching Közhasznú Egyesület nyilvános elnökségi ülésén jártam

Most jártam először az Egyesület székhelyén, így sikerült némi késéssel megérkeznem. Sokat nem vesztettem: amiért jöttem, az úgyis az ülés második felében kerül sorra. Eleinte lényegében vita nélkül szépen pörögtek a napirendi pontok:
* tagi adminisztráció, jól sikerült pártolói tagságra ösztönző emailkampány;
* közgyűlés a bevált helyen, időben és napirenddel;
* tavaszi verseny a meghirdetett napon és helyen.
Szintén egyhangú döntés született a moderátori rendszer megváltoztatásáról, amelyre a szervercsere áttekintése után még egyszer visszatértünk. Nem véletlenül: ebben a kérdésben az elnökség egységes álláspontjával szemben komoly ellenérvek is elhangzottak az egyetlen jelen lévő moderátortól és tőlem. Ugyan nincs tanácskozási jogom, mert nem vagyok tagja az egyesületnek, de megszólalhattam két korábban benyújtott fejlesztési javaslatom ismertetése okán.

Nézzük először a változás lényegét, feri60 prezentációja nyomán:

Előzmények
Átnézte „a ládamoderátorok fluktuációját”. Úgy látja, hogy nincs igazi fluktuáció, mindig annyian kerülnek be, ahány régi moderátor nem jelentkezik újra. Így kívülről, új arcként gyakorlatilag nem lehet bekerülni moderátornak. Lehet, hogy jó moderátorok lennének emberek, csak lehetetlen kipróbálni, mert hogy nem jutnak helyzetbe. Az elmúlt hat évben akik újra indulnak, azoknak 80%-a újra be is került és ezen jó lenne változtatni.

Az újítás
Kitalált egy olyan rendszert, hogy két teljes moderátori év után egy év kötelező pihenő jön: nem indulhat a harmadik év moderátorválasztásán az, aki a megelőző két évet végigdolgozta. A negyedik évre már ismét pályázhat, ha akar. Ezzel új emberek kapnak lehetőséget, hogy kipróbálhassák magukat. Egyúttal bővül a választásra jogosultak köre: már nemcsak az egyesület kb. 100 tagja szavazhat, hanem a kb. 200 pártoló is.

Mennyire fontos a ládamoderáció?
A ládamoderáció határozza meg legközvetlenebb módon a játékélményt. Hatása számos csatornán keresztül érvényesül, többek között
- a megmutatni kívánt helyszínek szelektálása,
- a rejtések életképességének, karbantartásának előzetes megbecslése,
- a ládaoldal tartalmas és színvonalas megjelenésének ösztönzése,
- a játék környezetével való kapcsolat, természetvédelmi, birtokvédelmi szempontok érvényesítése által.

Milyen mintázatot mutat a moderátori testület összetételének változása?
Van fluktuáció. Évről évre 30-50% lecserélődik, elsősorban úgy, hogy a következő évre a testület tagjainak ekkora hányada nem jelentkezik. Így biztosított a folytonosság és a folyamatos megújulás is. Ritkán előfordul olyan, hogy év közben távozik moderátor – évente átlagosan egy fő. Az újraválasztás a jellemző minta. Ez jelzésértékű: a tagság elégedett a moderátorok tevékenységével.

Jó vagy rossz dolog a fluktuáció?
Attól függ. Rossz, mert tapasztalat veszik el vele. Jó, mert új szempontok, új lendület érkezhet vele. A csapat céljától, a pozíció jellegétől függően lehet nagyon hasznos és rettentő káros is. Ahogy elmélkedtem ezen a kérdésen, arra jutottam, hogy „politikai jellegű” pozíciókban a szereplők az idő múlásával egyre rosszabbul töltik be a szerepüket. A politikai túlhatalom, a leválthatatlanság, a kvázi-elszámoltathatatlanság miatt felmerülhet a politikai pozíciók több cikluson át történő betöltésének korlátozása. Lásd például az Egyesült Államok elnökét: legfeljebb két ciklusnyi lehetőséget kap. A „szakmai jellegű” pozíciókban viszont, azt gondolom, hogy az idő múlásával, a tapasztalatok felhalmozódásával egyre jobban teljesítenek a szereplők. Ez olyan érték, hogy adminisztratív úton nem szokás korlátozni a megbízatás időtartamát. Lásd például a bírói kinevezéseket a magyar igazságszolgáltatásban.

Kiket érint az új intézkedés?
--------------2017 2018 összesen
dc3------------ 65 68 133
Mikulás-------- 65 67 132
macikupac------ 62 65 127
LionDaddy------ 60 68 128
Attibati------- 57 66 123
Kokó----------- 43 57 100

(A két legutóbbi választáson kapott szavazatok száma éves bontásban és összesítve.

Forrás: 2017-es eredmény, 2018-as eredmény)

Mi a baj az intézkedéssel?
A fluktuáció növelését önmagában való értékként, célként jelöli meg, tekintet nélkül a magasabb rendű célra, a moderáció színvonalának megőrzésére. Az intézkedés nem alkalmas a valódi, kimondott cél elérésére, így – feltételezve, hogy értelmes emberek hozták a döntést – egy kimondatlan, mögöttes célt kell keresnünk. Az alapján, hogy mi a közvetlen következménye, egyetlen indítékot, magyarázatot találok csak: egy vagy több konkrét moderátor eltávolításának szándékát.
Innen már csak spekulálni tudok. Lehet, hogy személyes ellentét vagy korábbi tettek miatti retorzió a fő motiváció. De azt is el tudom képzelni, hogy az elnökség, mint kvázi politikai szervezet, a moderátorok törzsgárdájában – akiket én szakmai jellegű szervezetnek tekintek – egy konkurens hatalmi centrumot lát, amely veszélyezteti a dominanciáját. Lehet, hogy presztízskérdést csinál abból, hogy ez a szakmai testület ne lehessen hosszabb ideig „hatalmon”, mint az elnökség három évig tartó mandátuma. „Tudják már, hogy hol a helyük!”

Mit lehet tenni?
Ha tag lennék, akkor megkérném az Elnökséget, hogy vonja vissza a határozatát és írjon ki ügydöntő szavazást a tagság körében. Így is kijöhet ugyanez az eredmény, de a személyes bosszúhadjárat, a kicsinyes hatalomféltés ódiumaitól azonnal megszabadulna.
Ha tag lennék és az előző kérés nem járna sikerrel, akkor a Közgyűlésen legalább 50% plusz egy fős létszámmal megjelennék és napirendre vetetném az Elnökség visszahívását (6. § (2) c) pont).

1,370 total views, no views today

Kategória: GC, GCanalysis | 1 hozzászólás

Kincskeresők lepik el Közép-Európát – 24 országban 55 geoláda jelent meg néhány órán belül

 

Sajtóközlemény

Pécs, 2018. március 15. 14:00

A hosszú hétvégére számos remek turisztikai célponttal gazdagodott a GPS-es kincskeresők hazai közössége: Fairy néven játszó felhasználó 2018. március 10-én 17:00 és 20:00 között 55 geoládát jelentetett meg a Magyar Geocaching Közhasznú Egyesület által üzemeltetett honlapon. A keményvonalas geoláda-vadászok azonnal megkezdték a „szűz ládák” meghódítását: a frekventáltabb helyeken egy óra sem kellett az első megtalálóknak. Korábban is volt már példa csoportos ládamegjelentetésre: éppen tíz éve, 2008. március 10-én 5 új geoláda jelent meg a Dél-Dunántúlon. De egyszerre ilyen sok ládát a játék története során még soha senki nem jelentetett meg. A lefedett terület nagysága és sokszínűsége ugyanennyire példa nélküli: minden hazai megyében és a honlap által engedélyezett rejtési terület szinte minden országában – Svájctól Moldováig, Lengyelországtól Törökországig – legalább egy új geoláda kereshetővé vált a nagy napon. A megjelenések óta eltelt szűk négy napban több, mint 100 alkalommal találták meg az új dobozkákat.

A geocachingről

A játék magyarországi honlapja szerint a geocaching lényege, hogy egy játékos az általa megismerésre érdemesnek tartott helyen elrejt egy jól záródó dobozkát, benne a látogatások igazolására való füzetkével, íróeszközzel, rövid játékismertetővel, esetleg néhány apró ajándékkal. GPS-szel beméri a rejtekhely koordinátáit, majd ezeket egy rövid ismertetőoldallal együtt a hivatalos honlapon közzéteszi. A megjelenés után a játékosok letöltik az adatokat és navigációs készülékük segítségével megpróbálják megkeresni a geoládát. Ha sikerrel járnak, megtalálásukat rögzítik a füzetkébe és a leolvasott jelszó felhasználásával a honlapon is. Ha találnak olyan kincset a dobozkában, amit szívesen elvinnének, akkor ezt megtehetik – cserébe a magukkal hozott ajándékok közül ott hagyva egy legalább olyan értékes tárgyat. A játék hazai indulása óta eltelt tizenhat évben a játékosok közössége egy immár több, mint 4400 geoládát és 1.6 millió megtalálást tartalmazó, napról napra bővülő virtuális útikönyvet hozott létre.

A rejtési terület

A hazai geocaching-honlap fontos szabálya, hogy csak olyan geoládák közzétételét teszi lehetővé, amelyek a következő két sarokpont által meghatározott „téglalap” területén belülre esnek: N51°04′ E09°31′ (Németország, Kasseltől délre), illetve N41°50′ E29°44′ (Fekete-tenger, Isztambultól északkeletre). Az engedélyezett terület tartalmazza Magyarország, Szlovákia, Csehország, Ausztria, Liechtenstein, Szlovénia, Horvátország, Bosznia-Hercegovina, Montenegró, Koszovó, Szerbia és Románia teljes, Bulgária és Moldova szinte teljes területét, Olaszország, Németország, Lengyelország, Ukrajna jelentős részét és kisebb darabokat Svájc, Albánia, Macedónia, Törökország és Franciaország területéből.

A rejtés körülményei

Az egyszerre megjelentetett geoládák közül az első (Tre Cime di Lavaredo, GC3CIM) 2017.06.24-én 10:33-kor került a rejtekébe, az utolsó (Vatikáni zarándoklat, GCVATI) 2018.03.07-én 18:00-kor foglalta el helyét. Több kisebb és néhány nagyobb autós túra mellett egy csoportos autóbuszos és egy fapados repülős kirándulás is kellett az összes láda kihelyezéséhez. Négy kifejezetten hosszú autózás hozta a legtávolabbi pontokat:

2017.10.01-10.02. Pécs – Budapest – Katowice – Jičín – Bad Schandau – Bécs – Kőszeg – Pécs: 1961 km

2018.01.13-01.15. Pécs – Budapest – Ungvár – Szeredenye – Csernovic – Moldova – Jászvásár – Nagybánya – Budapest – Pécs: 2599 km

2018.01.25-29. Pécs – Belgrád – Szófia – Neszebár – Burgasz – Kırklareli – Edirne – Szófia – Kumanovo – Szkopje – Mavrovo – Kukës – Shkodra – Budva – Koper – Višegrad – Pécs: 3345 km

2018.03.05-03.08. Budapest – München – Liechtenstein – Buchs – Innsbruck – Ravenna – San Marino – Róma – Trieszt – Eszék – Pécs: 3436 km

Rekordok

* Egy nap megjelentetett legtöbb láda: 2018.03.10. 55 darab

* Egy nap egy felhasználó által megjelentetett legtöbb láda: Fairy, 2018.03.10. 55 darab

* Legtöbb ládával rendelkező felhasználó: Fairy, 2018.03.10. 197 darab

* Első geoláda a következő országokban: Németország, Moldova, Törökország, Macedónia, Koszovó, Svájc, San Marino, Vatikán

* Legészakabbi geoláda: Großer Zschirnstein (GCGZ) N 50° 51,284′

* Legdélebbi geoláda: Dupnisa-barlang (GCDUPN) N 41° 50,468′

* Legkeletebbi geoláda: Orheiul Vechi (GCORHE) E 28° 58,548′

* Legtöbb megyében geoládával rendelkező felhasználó: Fairy, 20 darab (Bács-Kiskun, Baranya, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Budapest, Csongrád, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Nógrád, Pest, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Tolna, Vas, Veszprém, Zala)

* Legtöbb országban geoládával rendelkező felhasználó: Fairy, 24 darab (Albánia, Ausztria, Bosznia-Hercegovina, Bulgária, Csehország, Horvátország, Koszovó, Lengyelország, Liechtenstein, Macedónia, Magyarország, Montenegró, Moldova, Németország, Olaszország, Románia, San Marino, Szlovákia, Szerbia, Szlovénia, Svájc, Törökország, Ukrajna, Vatikán)

(A rekordok értelmezési tartománya a geocaching.hu honlapon megjelentetett geoládák halmaza.)

Fairy

A rekorder pécsi felhasználó (polgári nevén: Kövecs Ferenc) 2007. július 20-án regisztrált a geocaching.hu honlapon, Fairy néven, 17615. azonosítóval. Hatalmas lendülettel vetette bele magát a játékba, néhány hét alatt megkeresve az összes környékbeli geoládát. Ám 2007. szeptember 10. fordulópontot jelentett a játékbeli életében: aznap cova, az egyik első baranyai játékos, átadta harminc ládából álló „birodalmát”. Innentől a keresés helyett a rejtés került a fókuszba. Ennek a tízéves tevékenységnek a megkoronázása a 2018. március 10-i csoportos ládamegjelentetés.

 

További információ

- A megjelent geoládák listája

- Fairy Geocaching Facebook-oldala

- Fairy blogja

- Rejtési határok vizualizáció

- A játék hivatalos magyarországi honlapja

###

Kapcsolat
Kövecs Ferenc rejtő * Fairy Geocaching
(0-24) +36 70 70 44 057 nonstopfairy@gmail.com
A Sajtóközlemény innen letölthető PDF formátumban.

1,021 total views, no views today

Kategória: GC, PressRelease | Hozzászólás most!

Memorandum

Date: Fri Jan 19, 2018 18:50:36 +0100
From: nonstopfairy@gmail.com
To: elnokseg@geocaching.hu
Cc: moderator@geocaching.hu
Subject: GCAL Memorandum

Jelen emlékeztetőt azzal a céllal küldöm, hogy nyoma legyen a véleményemnek, a tiltakozásomnak. Semmilyen reakciót, választ nem várok, nem kérek: nem kívánok jelenleg ezzel az üggyel foglalkozni. Ugyanakkor fontosnak tartom, hogy jelezzem: ellenvetésem van az eljárással szemben.

1. Tiltakozom az elnökség azon eljárása ellen, amellyel a következő geoláda-tervemet megszűnt státuszba állította:

Láda neve: Almás

Láda rövid neve: GCAL

Ládaoldal URL-je: http://geocaching.hu/caches.geo?id=5285

2. Tiltakozom amiatt, hogy az elnökség az eljárásról semmilyen formában nem értesített.

3. Tiltakozom amiatt, hogy az elnökség nem vett tudomást arról, hogy a moderátoroknak megfelelő időben (a sikeres moderáció végét követő három hónapon belül) jeleztem, hogy ezt a ládatervet 2018. március 10-én kívánom közzétenni és ezt a moderátorok érdemi ellenvetés nélkül tudomásul vették.

4. Tiltakozom amiatt, hogy a vonatkozó szabályzat rendelkezése így szól:

A moderáción sikeresen átjutott ládaterv alapján a ládát a rejtő három hónapon belül telepítheti. Ha ezt nem teszi meg, akkor a három hónap eltelte után a hely felszabadul.” és a kihelyezés/telepítés a jelzett három hónapon belül (2017.09.03 21:30) megtörtént. Erről a következő URL-en elérhető képet töltöttem fel 2017.09.25. 11:52:29-kor: http://geocaching.hu/cacheimages/2017-09/26_20170925_115229_d7254a741d0c2581ea8441a6939c2ac66fddef4f.jpg

Majd a rejtekről újabb képet töltöttem fel 2017.09.25 18:37:34-kor, amely ezen az URL-en érhető el: http://geocaching.hu/cacheimages/2017-09/26_20170925_183734_b120310451f23a6b8ab02fa6655a15b9af5ad2d5.jpg

A végrehajtott beavatkozást a szabályzat nem teszi lehetővé a láda közzétételének elmaradása esetére.

 

Pécs, 2018. január 19.

 

Kövecs Ferenc

Fairy

http://geocaching.hu/users.geo?id=26

Kapcsolódó állományok:

GCAL_180120GCALK_180120Re_ Almási templom

 

2,262 total views, no views today

Kategória: GC | Hozzászólás most!

A cenzúrázott “motivációs levél”

Az eredeti szöveg:
10 év 100+ láda moderáltatása - szeretném most ezt a tapasztalatot a moderációs folyamat jobbítására felhasználni: 1. Árnyaltabb véleményezést az "egybites moderáció" helyett. Részletesen lásd <a href="http://fairy.hu/blog/?p=366">itt.</a> 2. Tiszta kezek. Nem nyújtok be ládatervet bennfentes információkkal visszaélve. 3. Segítő kezek. Ládaoldal-Tündér kidolgozása oldalsablonokkal, beépített coord-generátorral, turistajelzésekkel. 4. Lakat a szájon. A moderáció bizalmi ügy.
(474 karakter)

Megjelenítve:
10 év 100+ láda moderáltatása – szeretném most ezt a tapasztalatot a moderációs folyamat jobbítására felhasználni:
1. Árnyaltabb véleményezést az “egybites moderáció” helyett. Részletesen lásd itt.
2. Tiszta kezek. Nem nyújtok be ládatervet bennfentes információkkal visszaélve.
3. Segítő kezek. Ládaoldal-Tündér kidolgozása oldalsablonokkal, beépített coord-generátorral, turistajelzésekkel.
4. Lakat a szájon. A moderáció bizalmi ügy.

(436 karakter)

A kiírás:
GcHu_171219_2b

És végül a szankció:

Kedves Játékostársunk!

Az MGKE Elnöksége az alábbi döntést hozta:

Fairy játékostársunk a moderátorválasztásra beadott pályázati anyagában külső tárhelyre mutató link alkalmazásával megsértette az alábbi pályázati szabályt:
“Nem kötelező, de az elbírálásnál előnyt jelenthet, ha a jelentkezés tartalmaz egy néhány soros (maximum 500 karakter hosszú) motivációs levelet, melyben a pályázó leírja moderálással kapcsolatos elképzeléseit, preferenciáit.”
A szövegbe szerkesztett linkkel pályázati anyaga 1003 karakterre bővült. Így a versenytársak 500 karakteres lehetőségét saját javára megkétszerezte, jogosulatlan előnyt szerzett.

Elnökségi döntés alapján a link törölve lett.

Kérem döntésünk tudomásul vételét!

Üdvözlettel:

Simon Ferenc

MGKE Elnökségi tag

2,538 total views, 1 views today

Kategória: GC | Hozzászólás most!

Újítsuk meg a moderátor-választást!

Date: Tue, 19 Dec 2017 21:58:28 +0100
From: nonstopfairy@gmail.com
To: elnokseg@geocaching.hu
Subject: Eljárási javaslat

Kedves Illetékesek!

Javaslom, hogy a moderátorválasztást máshogy történjen!
1. Jelölési időszak
Minden szavazásra jogosult tag jelölhessen annyi jelöltet, ahány tagú lesz a testület. Saját magát is jelölheti. Nem kötelező a jelölés.
2. Nyilatkozattételi időszak
Az összes jelölt nyilatkozik, hogy
- vállalja-e a megmérettetést,
- jelentkezik-e más feladatra és milyen prioritással?
Csak a jelöltség ténye publikus, a jelölések száma nem.
Aki vállalja, megfogalmazhat egy rövid programbeszédet.
3. Választási időszak
Az eddig bevált módon minden szavazásra jogosult tag annyi szavazattal rendelkezik, ahány tagú lesz a testület.
A végeredmény publikus.

Meggyőződésem, hogy van egy gát – talán az introvertált-extrovertált személyiségek választóvonala, vagy ki tudja? – amin számos “látens káder”, rejtőző kincs nem fog átlépni és így a közösség elesik értékes emberek közreműködésétől.
Jelenleg az önjelöltség (“jelentkezés”) miatt bizonyos személyiségvonások felülreprezentáltak a moderátori testületben, nem reprezentálják megfelelően a játékosok (illetve a tagok és pártolók) sokaságát.
Sok embernek elég egy pici bíztatás, ami átbillenti a kétségein. Erre alkalmasnak tűnik az, hogy “a közösség jelölt Téged”.

Egyúttal javaslom a moderátori testület létszámának maximálását. Meghatározása: tizenkettő és az érvényes jelöltek számának 50%-ánál nagyobb legkisebb egész (esetleg: páros) szám közül a kisebbik.

Üdv,

Fairy

[aláírás]

Emlékeztetőül: most így szabályozza az Egyesület a moderátor-választást.

1,277 total views, 1 views today

Kategória: GC, GCanalysis | Hozzászólás most!

Újítsuk meg a geoláda-moderációt!

Date: Thu, 07 Dec 2017 22:13:25 +0100
From: nonstopfairy@gmail.com
To: elnokseg@geocaching.hu
Subject: Fejlesztési javaslat

Kedves Illetékesek!

Javaslom a moderációs folyamat átdolgozását egy új szavazati lehetőség bevezetésével, miszerint:

A moderátorok három opciót választhatnának:
+ mehet
- nem mehet
? feltételes mehet

A “? feltételes mehet”
1. Az új rejtők által durva elutasításként értelmezhető
“- nem mehet
Jó lesz ez, javítsd a következőket: [...]”
és hasonló vélemények élét tompítja.
2. Fokozza az interaktivitást a moderációs folyamat kozben.

A feldolgozó program a “feltételes mehet” szavazatokat nem számolja a 48 órás határnál.
Annál a moderátornál, aki feltételes mehetet nyomott, továbbra is a moderálandó ládák között jelenik meg a láda.
A 48+24 óra elteltével a “feltételes mehet” automatikusan “nem mehet” szavazattá alakul.

Üdv,

Fairy

[aláírás]

Emlékeztetőül: most így szabályozza az Egyesület a ládamoderációt.

1,361 total views, 1 views today

Kategória: GC, GCDev | Hozzászólás most!