Váli Szeretet-szobor

Milov és a Burning Man
Az 1979-ben Odesszában született Alexander Milov a harmincas éveire szinte minden létező vizuális művészeti ágat kipróbált az arculattervezéstől a belsőépítészeten át a filmrendezésig. A fekete-tengeri kikötőváros kulturális életének megkerülhetetlen szereplőjévé vált, de a világhírt egy különleges amerikai összejövetelre készített monumentális alkotása hozta meg számára.
Az 1986-ban Szent Iván éji tábortüzes rituáléként indult eseményt 1998-tól Nevada északnyugati csücskében  N 40° 47,150′ W 119° 14,360′ [GCVAL+BURNINGMAN] egy kiszáradt tómederben tartják meg évről évre. A szervezők hangsúlyozzák, hogy ez nem fesztivál, hanem egy közösség, egy ideiglenes város, sőt, globális kulturális mozgalom a tíz alapelv mentén:
– radikális inkluzivitás,
– ajándékozás,
– áruatlanítás,
– radikális öngondoskodás,
– radikális önkifejezés,
– közösség együttműködés,
– állampolgári felelősség,
– nyomtalan távozás,
– participáció,
– jelenidejűség.

Szeretet-szobor
a. Megvalósítás. Alexander Milov 1999. óta ábrándozott arról, hogy kijut a Burning Manre. Ám 2015-ben mert nagyot álmodni és egy nyolc évvel korábban megvalósított – a felnőttek közötti konfliktus és a bennünk élő gyermek viszonyára reflektáló – ötletét átdolgozva olyan vázlattal jelentkezett a szervezőknél, amelyre – a rendezvény 30 éves történetében történetében először – 65 ezer dolláros támogatást ajánlottak meg. Utófinanszírozással, vagyis – külső támogatók híján – a lakásvásárlásra félretett összes pénzét bele kellett tennie a projektbe. Persze, mielőtt belevágott volna, alaposan át kellett gondolnia a grandiózus terv technikai részleteit, hiszen csak olyan megoldás jöhetett szóba, amely lehetővé teszi a szerkezet gyors össze- és szétszerelését észszerű költségekkel szállítható elemekre. A tengeren túli utazás előtt az elkészült pár rövid próbautat tett a Fekete-tenger partjára: a népszerű Otrada-strandon néhány napig élesben is tesztelték a megvalósítást. Mivel az alkotó nem tudhatta előre, hogy az elemek milyen állapotban vészelik át az oda-vissza utat és a zord sivatagi körülményeket, a Burning Man utáni időszakra nem voltak konkrét tervek. Felmerült, hogy valamelyik odesszai közparkban állítják fel, bár ahhoz további költségekkel járó horganyzásra, festésre lett volna szükség a sós tengeri levegő korrozív hatásának kivédésére. Végül az Európába visszatérő művet 2017-ben megvásárló Coelho házaspár (Carlos és Ingeborg) révén a Haraszthy-birtokra került a Szeretet.
b. Technikai részletek. A “felnőttek” 18 méter hosszú, 5,5 méter széles és 7.5 méter magas, 4 tonna össztömegű acélszerkezete összesen 60 darab 57 mm átmérőjű, 3 mm falvastagságú acélcső-szegmensből áll, amelyek egymáshoz 4 mm-es acéllemez-idomokon átmenő 16 mm-es csavarokkal csatlakoznak. A “gyermekek” 4 méter hosszú, 5,5 méter magas, 2,1 méter széles, összesen 180 kg tömegű szerkezete 44 darab huzalhálóra applikált fényáteresztő üvegszálas műgyanta idomból áll. Belsejükbe – a külső fényviszonyok függvényében kapcsolható – LED-fényforrásokat installáltak.
c. Monumentalitás. Vajon miért lett ilyen óriási? Milov úgy vélte, hogy hiába erős az üzenete: apró ceruzarajzként egyszerűen nem megy át. Ahhoz, hogy hatni tudjon a mű, a saját magával elfoglalt embert először is meg kell tudnia állítania. Csak ezután van esély a megértésre és asszociációk által valamilyen értelmezésre. Így hát a meghökkentés legegyszerűbb módját választotta: rögtön hatalmasra készítette a szobrot, hiszen 18 méter és 4000 kiló nem maradhat észrevétlen.
d. Interpretáció. Az ilyen erős művek számos értelmezési lehetőséget nyújtanak. Volt például olyan hozzászóló, aki abortuszellenes deklarációt vélt felfedezni benne. Érdemes azért megismerni, hogy az alkotó miként öntötte szavakba az üzenetét: műve férfi és nő, illetve az emberi természet külső és belső megnyilvánulásai közötti konfliktust érzékelteti. A főalakokat olyan nagy fémketrecek jelenítik meg, amelyek magukba zárják a belső éneket, ám azok, áttetsző gyermekekként kinyújtják egymás felé kezeiket a rácsokon át. És ahogy besötétedik, a gyermekek fényleni kezdenek, így jelképezve a tisztaságot és az őszinteséget, amely közel hozza egymáshoz az embereket és nehéz időkben is esélyt ad a boldogulásra.

Megközelítés
Vál északi végén  N 47° 22,030′ E 18° 40,562′ [GCVAL+KELETFELE] a Mária Anna-puszta felé induló Petőfi Sándor utcán kapaszkodunk ki a Váli-víz völgyéből a gerincre és itt  N 47° 22,639′ E 18° 41,096′ [GCVAL+PARKOLO] tágas parkolóban rakhatjuk le az autót. Az északra induló földúton pár perc sétával kiérünk a kilátóponthoz.

Forrás
Szallas.Hu: Szeretet-szobor
Instagram: Milov
Milov honlapja
Burning Man honlapja
Wikipédia: Burning Man
Merriam-Webster: playa
Haraszthy Pincészet honlapja
Jewish News-cikk, 2015.08.05.
Fishki-cikk, 2015.09.18.
Origo-cikk, 2017.08.28.
DionisoPunk-cikk, 2017.10.02.

Sikeres kincskeresést!

 837 total views,  1 views today

Kategória: GC | A közvetlen link.