Évtizedes hagyomány éled újra a havas hegyek közt * Az év utolsó teljesítménytúrája a Kelet-Mecsekben

 

Sajtóközlemény

Pécs, 2018. december 16. 21:00

2018. december 29-én a lelkes önkéntesekből álló Mecseki Mátrix Csoport, az ötletgazda Erdők Népe Természetjáró Egyesülettel karöltve három év kihagyás után újra megrendezi a Dél-Dunántúl hagyományos évzáró teljesítménytúráját a Kelet-Mecsekben. A Karácsony utáni szombat reggelén hat és nyolc óra között kelnek útra a hótól, fagytól vissza nem riadó turisták, hogy zord téli körülmények között teljesítsék a 15 és 43 kilométer közötti távok valamelyikét. Nem szükséges a rajtban eldönteni, hogy melyiket, menet közben is szabadon változtathatnak (a legrövidebb táv kivételével). A legnagyobb kihívást a Dombay Maraton jelenti, amelynél a közel 1900 méternyi szintemelkedéssel nehezített 43 kilométeres távra mindössze 11 óra áll rendelkezésre. De még a legrövidebb, 15 kilométeres útvonal végiggyaloglása is szép teljesítmény, hiszen ez a túra sem kerüli ki a Dél-Dunántúl legmagasabb csúcsát, a 683 méter magas Zengőt. A bátor indulókat – a Mecsek közismerten jó turistajelzésein kívül – nyomtatott útvonalleírás és térképvázlat, a terepen szalagozás, frissítő- és melegedőpontok igyekeznek hozzásegíteni a teljesítéshez, amelynek jutalma a célban – a jól megérdemelt forró tea és kiadós egytálétel mellett – névre szóló oklevél és kitűző. A részvétel feltétele az internetes felületen történő előzetes nevezés és a nevezési díj befizetése legkésőbb a túra előtti napon délig.

Dombay-tó

A Dombay-tó egy alig hat évtizedes múltra visszatekintő kis mesterséges állóvíz a Kelet-Mecsek déli előterében, a Zengő lábánál. Az 1960-ban, az akkori Baranya megyei Tanács által kialakított tó környezetében mostanra bájos üdülőtelep nőtt ki a földből, amely elsősorban a környező települések lakói körében népszerű. Kiépült az infrastruktúra: szabadstrand, tűzrakó helyek, parkoló, büfé, gyermektábor létesült. Ez utóbbi a központja az először 2006-ban, az Erdők Népe Természetjáró Egyesület által megrendezett teljesítménytúrának, amely áthalad a Kelet-Mecsek szívének két legszebb településén és négy legmagasabb hegyén.

Útvonalak rövid ismertetése

Az egész túracsokor alapkoncepciója egy maratoni távú körtúra, amelyből rövidítésekkel alakulnak ki a résztávok. A fő útvonal az Ifjúsági táborból északra indul a Zöld sáv jelzésen, majd Piros kereszt – Sárga sávon át ér fel a Zengőre. Innen Sárga sáv – Kék négyzet – szalagozás vezet fel a Somos-hegyre. Majd Zöld sáv – Kék négyzet – Kék sáv – Sárga sáv következik a Cigány-hegyig. Ezután Sárga sáv – Sárga kereszt – szalagozott szakasz visz fel a Dobogóra, ahonnan Sárga háromszög – Sárga sáv – Sárga kereszttel és újabb szalagozással a Somos tetejére jut fel. Tovább a szalagozáson, majd Piros sáv – Zöld kereszt – Piros teli kör – Kék sáv – Zöld kereszt útvonalon Pusztabányára érünk, ahonnan a Kék háromszög visz be Püspökszentlászlóra. Kék négyzet – Zöld kereszt és szalagozás vezet a Hármas-hegy legtetejére, majd ismét szalagozás – Zöld kereszt és újra szalagozással Hosszúhetényig jut. Innen a Sárga háromszög, majd hosszú szalagozott szakasz visz be a célba.

A rövidítések a következőképpen alakulnak: a legrövidebb 15-ös táv már a Zengőről egyenesen Püspökszentlászlónak veszi az irányt. A 25-ös és 30-as táv Somos-hegy után Püspökszentlászló felé rövidít, az előbbi a Hármas-hegyet is kihagyja. Akárcsak a 35-ös táv, amely csak itt vág le a maratoni távból.

A útvonal fontosabb állomásai

Dombay-tó – Zengő – Réka-kunyhó – Somos-hegy – Kisújbánya – Cigány-hegy – Szószék – Dobogó – Somos – Németdöglés – Szederindás-kút – Pusztabánya – Püspökszentlászló – Hármas-hegy – Köves-tető – Hosszúhetény – Dombay-tó

Távok áttekintése

Túra neve                   Táv [km] Szint [m] Szintidő [óra]

Dombay Maraton        42,9           1880            11

Dombay-tó 35              36,7            1500           10

Dombay-tó 30              29,2           1220             8

Dombay-tó 25              23,0             850             7

Dombay-tó 15               14,6             485              5

 

A Mecseki Mátrix Csoport

A szervező Csoportnak nincsen állandó szervezete, az adott túra előtti hónapokban formálódik a feladathoz. A Csoport tagjai között vannak rutinos természetjárók, túrarendezők és kevésbé tapasztalt, de lelkes és önzetlen önkéntes segítők. A túraprojektek közötti időszakban a felelős szervező Kövecs Ferenc viszi a csoport ügyeit, folytatja a kommunikációt úgy a valós (pl. engedélyező hatóságokkal), mint a virtuális térben (pl. közösségi oldalakon).

Támogatóink

Hungária Nonstop élelmiszerbolt és gyorsnyomda 0-24

Mecsekerdő Zrt.

 

További információ

A túratávok hivatalos kiírása

A túra Facebook-oldala

Nevezési felület

Dombay-tó

Fényképalbum a 2014-es rendezésről

###

Kapcsolat

Kövecs Ferenc felelős szervező * Mecseki Mátrix Csoport

(0-24) +36 70 70 44 057 mecseki.matrix@gmail.com

A sajtóközlemény innen letölthető PDF formátumban: DM_PressRelease_181216

 1,815 total views,  1 views today

Kategória: PressRelease, TT | A közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?