Újabb kultikus mecseki teljesítménytúra születik újjá * Hegymenet – a legmelegebb hónapban, a legnaposabb tájegységben

Sajtóközlemény

Pécs, 2019. július 10. 14:00

Július 21-én vasárnap kora reggel a pécsváradi Fülep Lajos Művelődési Központ előteréből indulnak el a Kelet-Mecsek legmagasabb csúcsainak és vadregényes völgyeinek meghódítására azok az eltökélt teljesítménytúrázók, akiket az égető napsütés, a párás hőség, a meredek kaptatók és a szúnyogok hada sem riaszt el. Hét szűk esztendő után idén a Közös Nevező Alapítvány vállalta fel a legutóbb 2012-ben megrendezett kultikus teljesítménytúra újjáélesztését. Hagyományosan három távon tehetik próbára kitartásukat a résztvevők. A legkeményebb Hegymenet 55 kilométeres, egész napos program. II. Béla 35 kilométeres, míg Várad 15 kilométeres kihívást állít az indulók elé. A szervezők a becsületes útvonalkövetést ellenőrzőpontokkal, a teljesítést frissítőpontokkal segítik. A célban minden szintidőn belül beérkezőnek kitűző és névre szóló oklevél a jutalma.

A Hegymenet története

A Pécsi Ifjúsági Természetjáró Egyesület vezetősége 2006-ban érdekes, innovációra ösztönző ajánlatot tett tagjainak: találjanak ki, tervezzenek meg új teljesítménytúra-útvonalakat és az Egyesület mögé teszi a megvalósításhoz szükséges infrastruktúrát, szervezeti hátteret. A kezdeményezés egyik gyümölcse a Hegymenet, amelynek nem titkolt célja a lehető legnehezebb mecseki túrát belesűríteni egy hosszú, forró nyári napba. Az útvonal kidolgozója, Czigány Gábor (aka Cigó) ezt így fogalmazta meg: „A túra célja az, hogy a végén az indulók gyűlöljék a főrendezőt. Ezért jött létre.”

Az először 2006. július 22-én Pécsváradról elrajtoló mezőny a következő években újra és újra nekiveselkedett, hogy megküzdjön a forrósággal és a hegyekkel. 2012-ben, a hetedik rendezés után bizonytalanná vált a szervezők részéről nagyon komoly erőforrásokat igénylő, de – érthető okokból – nem igazán populáris túra jövője. Felmerült a háromévenkénti rendezés ötlete. De eltelt 2014, majd 2015 nyara is Hegymenet nélkül. 2018. augusztus végén viszont megmozdult valami: a Mecseki Mátrix Csoport és a korábbi szervező egyesület között egyeztetések kezdődtek a 2019-es rendezésről – és az mára valóság lett.

Útvonalak rövid ismertetése

Július 21-én vasárnap 6 órától indulnak el a két hosszabb távra vállalkozók, hogy Pécsvárad központját elhagyva rögtön a Mecsek legmagasabb pontjáig kapaszkodjanak. A csúcsról nemrég felújított úton ereszkednek a Püspökszentlászlói-völgybe, majd Hosszúhetény szélső házainál egy horhoson indulva célozzák meg a Hármas-hegy tetejét. A túra egyik legtechnikásabb szakaszán, régóta karbantartatlan, az újabb kiadású turistatérképeken már nem is szereplő Sárga kereszt jelzést követve kőfolyásos, meredek emelkedőt kell leküzdeniük a tetőn álló ellenőrző- és frissítőpontig. Innen lejtős szakaszon érkezünk az 55-ös és a 35-ös táv elágazásához. Utóbbi rövidebb útvonalon (Pap-rét – Csengő-hegy – Pusztabánya – Cigány-hegy) megy el a Dobogóra, miközben a hosszú táv négy mély völgyet (Takanyó-völgy, Sín-gödör, Hidasi-völgy, Vár-völgy) és négy gerincet (Takanyó-hegy, Hászé-tető, Hidasi-hát, Akai-tető) keresztez és a különleges atmoszférájú Máré-várat, a vendégszerető Vörösfenyő kulcsosházat is felkeresi odáig. Hegymenetesekre itt egy betétkör vár Dóri-irtás és Szamár-hegy érintésével, hogy utána a II. Bélásokkal együtt merészkedjenek le a Farkas-árokba, másszanak fel a Hideg-oldalon és csorogjanak le a Pisztrángos-tavakhoz, az óbányai kocsmához. Onnan továbbra is együtt haladnak Döngölt-árkon a Vadászlakig, Kólenplattenen át a Somos-hegyig és le a Réka-kunyhóhoz. A 35-ös táv innen a Piros kereszten és a Sárga sávon begurul a célba, de az 55-ösökre még vár egy kőkemény emelkedő, hiszen egy napon belül immár másodszor mennek fel a Zengő csúcsára. Onnan a célba a Zengő-nyeregtől szalagozott szakaszon, majd a Piros kereszt és végül a Sárga sáv mentén érnek vissza.

A kezdőket és a családosokat egy 16 km-es körtúra várja, 535 méter szintemelkedéssel, amelyen reggel 8-tól lehet elindulni Pécsvárad városközpontjából a Városháza, majd a Vár mellett elhaladva, a Római katolikus templom, Temetőkápolna és a Református templom sora mellett a szőlők vonalág. Szintben lágyan kanyarogva átérünk Zengővárkonyba, Rockenbauer Pál sírjához. A falu központjában észak felé indulunk a Szent Márton Zarándokúton (StM jelzés) és a Zengővárkonyi-patak völgyében jutunk fel Büdös-kútig. Innen a Zöld kereszten kiérünk az erdészeti műútra, amelynek túloldalán a Zengő csúcsáig tartó kapaszkodásba kezdünk. Végül a Hegymenet befutóinak útvonalán érünk vissza kiindulópontunkra.

A résztvevőket útközben több helyen és a célban is frissítő várja. Az útvonalak becsületes végigjárását ellenőrzőpontok segítik. A tájékozódást GPS-re tölthető nyomvonalak, útvonal-leírás és több helyen szalagozott útvonaljelölés segíti – a Mecsek remek turistajelzései mellett.

A sikeres – szintidőn belüli, a kijelölt útvonal végigjárásával megvalósított – teljesítésért névre szóló oklevél és – alapesetben – kitűző jár. Ám az ötödik teljesítéstől kezdődően egyedi jelvényekkel háláljuk meg a visszatérő túrázók hűségét.

A részvétel feltétele az összes távon az előzetes nevezés, amelynek – a nevezési díjjal együtt – legkésőbb a túra előtti napon este 21:00 óráig be kell érkeznie.

Az útvonalak fontosabb állomásai

Hegymenet 55: Pécsvárad – Zengő – Hármas-hegy – Takanyó – Csurgó – Máré-vár – Vörösfenyő kulcsosház – Dobogó – Dóri-irtás – Szamár-hegy – Dobogó – Lendület-forrás – Óbánya – Somos-hegy – Réka-kunyhó – Zengő – Pécsvárad

II. Béla 35: Pécsvárad – Zengő – Hármas-hegy – Dobogó – Lendület-forrás – Óbánya – Somos-hegy – Réka-kunyhó – Csiger-gödör – Pécsvárad

Várad 15: Pécsvárad – Zengővárkony – Büdös-kút – Zengő – Pécsvárad

Távok áttekintése

Túra neve Rajt Cél Táv [km] Szint [m] Szintidő [óra]

Hegymenet Pécsvárad Pécsvárad 54,7 2627 14,0

II. Béla Pécsvárad Pécsvárad 36,9 1594 9,0

Várad Pécsvárad Pécsvárad 16,1 535 5,0

Fontos figyelmeztetések

A szervezők fenntartják az útvonal és a szolgáltatások módosításának jogát. A túrákon mindenki a saját felelősségére indul, a szervezőktől kártérítés semmilyen jogcímen nem igényelhető. A túrák természetvédelmi területeken haladnak át, ahol minden természetkárosító tevékenység – pl. az élővilág zavarása, bolygatása, hulladék elhagyása, letérés a kijelölt útvonalakról – tilos.

Támogatónk

Hungária Nonstop élelmiszerbolt és gyorsnyomda 0-24

Együttműködő partnereink

Fülep Lajos Müvelődési Központ

Máré-vár

Óbánya Jéhn vendégházak és kocsma

További információ

A túrák hivatalos kiírása

Facebook-esemény, túrafotók: 2009, bejárások: 06.12, 06.14., 06.21., 06.24., 06.28.

Nevezési felület

OMSZ Éghajlati adatok

###

Kapcsolat

Kövecs Ferenc felelős szervező * Közös Nevező Alapítvány – Mecseki Mátrix Csoport

(0-24)  +36 70 70 44 057 mecseki.matrix@gmail.com

A sajtóközlemény PDF-formátumban letölthető erről a webcímről.

 1,181 total views,  1 views today

Kategória: MecsekiMatrix, PressRelease, TT | A közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?