A hazai geocaching arcképcsarnoka 2. rész sokoto5 – Szabó Bálint

Hosszú szünet után végre újabb bejegyzéssel gyarapodik az Arcképcsarnok. Ha lenne a hazai geocachingben Rookie of the Year-díj, akkor 2017-ben minden bizonnyal sokoto5 kapta volna. Szerettem volna megtudni, hogy ki lakik a felhasználónév mögött, így az MGKE nyilvános elnökségi ülése előtt leültünk egy szűk félórára beszélgetni. Ennek felvételét teszem most közzé – szokás szerint vágatlanul. A háttérzaj miatt talán nem volt a legszerencsésebb helyszínválasztás az IKEA étterme, de a logisztika most ezt tette lehetővé. A figyelmes fül a zajban felismerhet néha beszédfoszlányokat, de készült leirat is, hogy megelőzzük a hallgatói halláskárosodást. 😉 A hangfelvétel (mp3 formátumban) itt, a leirat (pdf formátumban) itt található.

FairyGeo 2018.03.21 Budapest, Örs vezér tere
Szabó Bálint, Kövecs Ferenc
Transzkript: Kövecs Ferenc 2018.03.23-04.01.
00:00 F: Van kis alapzaj, de az nem jelent akkora problémát. 2018. március 21-e 16 óra 35 perc és sokoto5-tel ülök itt az Ikeának az éttermében. Köszönöm, hogy eljöttél.
S: Köszönöm, hogy meghívtál.
00:17 F: Nem annyira nagyon hivataloskodó ez, igazából. Talán láttad a blogomban, hogy ilyen kötetlen beszélgetések. Van egy mikrofon is a háttérben, de igazából a lényeg az mégis az emberi oldala ezeknek. Szóval a szokásos kérdések, hogy… hogy… hogy kezdtél el játszani, hogy kerültél kapcsolatba a játékkal?
S: Hát, úgy volt, hogy talán 2015-ben… Hát, mi szoktunk menni a… ilyen tágabb családdal Húsvétkor ilyen… hát, ilyen falukba. Mindig elmegyünk. És…
00:49 F: Rokonlátogatás? Vagy ilyen…
S: Csak így… nyaralásszerűség.
F: Aha, aha.
S: És akkor ott a… unokatesómék már tudtak erről a játékról vala… Asszem a… hát, az unokatesóm anyukájának már a barátnője tudta ezt a játékot és mutatta nekünk. De nem biztos. És hogy ők mutatták és akkor ott asszem elmentünk megkeresni két ládát. És utána mi ott… itt a környéken is megkerestünk néhányat. De akkor még nem regisztráltunk, vagy ilyenek, csak így játszottunk. Aztán valahogy így elült. És most így újra előjött.
01:26 F: Aha. Végül is Te a saját neveden tavaly nyáron regisztráltál, ugye?
S: Igen, de igazából ez a fe… Hát, úgy volt, hogy regisztráltunk előtte a geocaching.comra ezzel a névvel. Aztán ugye elfelejtettük az egész játékot meg mindent. Aztán így amikor újra valahogy így eszembe jutott, akkor rákerestem. És akkor el volt mentve a jelszó, meg minden be volt lépve alapból. És akkor azt gondoltam, hogy legyen így ez a név.
01:51 F: Aha. Aha. Egyébként ez… ez… mindenkinek van valami kis eredetmítosz, hogy a felhasználóneve az miből származik. Nálad miből származik?
S: Hát, ugye apukám regisztrált a geocaching.com-ra és úgy volt, hogy mesélte, hogy ő ezt… álmodott egy városról, aminek az a neve, hogy Sokoto.
F: Aha.
S: És… és akkor így emlékezett így a helyekre, meg minden. És akkor rákeresett reggel. És akkor tényleg létezett egy ilyen város. És akkor ezért használta ezt a felhasználói nevet…
F: Aha.
S: Regisztrációkor a helyekre.
02:25 F: És akkor… hát, végül is tulajdonképpen a regisztráció az nem a Te saját regisztrációd?
S: Hát, először igen, apukám regisztrált, mert először ők nekik mutatták, meg minden. Szóval először ők kezdték el.
02:36 F: Aha. És átvetted a hatalmat e fölött a júzer fölött akkor, gyakorlatilag?
S: Igen.
02:41 F: És igazából a… ami… ami nagyon különleges, hogy… hogy nagyon gyorsan nagyon sokat kezdtél el rejteni. Ez… ez… ez hogy volt, hogy… hogy… hogy alakult, hogy… Vagy hogy mentél el ilyen irányba igazából? Mert… mert, ugye, van, aki – mittudomén – két-háromezer megtalálás után sem rejt még igazából ládát. Van akinek meg ige… inkább az a fontos, hogy megmutasson helyeket. Nálad hogy volt, hogy inkább az utóbbi?
S: Hát, úgy volt, hogy először a geocaching.com-on játszottam, amikor így eszembe jutott. És oda is rejtettem először, mert amikor még így az elején voltunk, akkor is volt amikor négy talá… ládát találtam meg, akkor is azt mondtuk, hogy milyen jó lenne, ha mi is rejtenénk egyet ide a környékre. Aztán láttuk, hogy hetvenöt kell. És…
03:27 F: Aha. A hu-n, legalábbis.
S: Igen. És akkor valahogy, amikor újra eszembe jutott, akkor a geocaching.com-ra kerestem rá. Nem tudom… És akkor ott láttam, hogy ott így lehet rögtön rejteni. És akkor úgy volt, hogy… hogy akkor oda rejtettem és akkor így közbe… Hát a geocaching.hu-ra egy kicsit később… később regisztráltam. És…
03:53 F: Ezzel egyébként én is így voltam. Mondjuk nálam csak egy vagy két nap volt a különbség a kettő között.
S: Hát, asszem négy hónap különbséggel regisztráltam. De előtte is kerestem ládákat a hu-n, csak úgy volt, hogy ugye nem kell beregisztrálni ahhoz, hogy lásd a térképet meg mindent. És ezért nem is regisztráltam be, csak hogyha volt így a com-osok körül egy hu-s, akkor azt is megkerestem. És a jelszókat meg lefotóztam mindig, hogyha esetleg be akarnám logolni. Aztán később belogolgattam, hogy, ugye, több… előbb meglegyen a hetvenöt.
F: Aha, aha.
S: És amikor meglett a hetvenöt, akkor eleinte néhány com-os ládámat akartam, hogy vigyem ide a hu-ra. Az a… első az a Városkútnál volt és úgy jött…
04:32 F: [telefon megszólal] Pillanat, ezt kinyomom most már. Mondjad csak, közben ezt kinyomom mindjárt.
S: Szóval először a Városkútnál volt egy geocaching.com-os ládám. Azt akartam a hu-ra feltenni, merthogy érdekes ez a kút.
F: Aha.
S: És akkor ott írta… írták a moderátorok, hogy mi lenne, hogyha lenne egy ilyen multi. És akkor… és akkor jó ötletnek tartottam én is. És akkor így lett az első. Aztán a többi az inkább így, mint… a szűk környékemen találtam helyeket nekik. A… például néhányba így véletlenül bukkantam bele ládakeresés közben, meg ilyenek. És… hát valamelyik… amik… amelyik a… általában amit szeretnék ott a környékemen, akkor azt addig próbálom így módosítgatni, amíg át nem megy.
05:19 F: Aha, aha. Hahhaha. Igen, tehát végül is a moderátorokkal akkor azért küzdesz ezek szerint Te is.
S: Igen. Hát, valamelyik a hetedik kör után ment át.
05:26 F: Az igen! Az már szerintem… az már gyakorlatilag ilyen… ilyen rekord…
S: Igen.
05:31 F: Nagyjából, a hétkörös moderáció. Most nekem asszem, ami konkrétan ilyen utolsó… ilyennél hat volt a legtöbb, ami… ami volt. De… tehát akkor lényegében ez egy… Neked interaktív? A dolog? Tehát, hogy…
S: Igen. Hát, meg úgy is szoktam, hogyha van ilyen nagyobb dolog, amit módosítani kell, akkor inkább megvárom, hogy lejárjon és akkor ott újra megmódosítom, meg minden, mert, nem tudom, szerintem egyszerűbb.
F: Aha.
S: Mert hogy így, hogy úgy újra így bekerül oda a rendszerbe és nem látták és nem biztos, hogy vissza tudnak nézni, hogy módosítottam-e. És ezért inkább mindig újra beadom. És…
06:06 F: Mert elvileg… nekem mondjuk jöttek ilyenek, hogy… hogy vissz.. „Ezt és ezt módosítsd! Visszanézek majd.” Aztán persze nem mindig néznek vissza, mert a moderátorok is emberek, nyilván.
S: Hát, az ilyen apróbbakat szoktam úgy, hogy még a… közbe és a nagyobbakat meg majd így utána.
06:23 F: Aha. Tehát hogy inkább kivárod, hogy fusson le…
S: Hát, igen.
06:25 F: És akkor tiszta lappal újból nekifutsz a következő körnek?
S: Hát, igen, jobban szeretem.
F: Aha, aha.
S: És ezért szoktak ilyen sok moderációs körig felhalmozó… felhalmozódni, ezért.
06:36 F: És milyen… milyen százalékban vagy sikeres a moderáción, hogy… hogy át tudd küzdeni a ládákat? Tehát hogy mondjuk hányból hány megy át? Most asszem, hogy tizenhat dobozod van. Most igazából egy van, ami nem saját, ami adoptált.
S: Aha, igen, azt adoptáltam. Azt ott a… Érd környékén… sokat kell arra mennünk, mert ott van sport… Tehát hogy ott vannak meccsek. És akkor ott gondoltam, hogy…
07:00 F: Mit sportolsz, egyébként?
S: Floorballt.
F: Aha.
S: Ez ilyen hokiszerű sport, igazából.
07:05 F: Aha. Tehát végül is a tizenöt láda az mind saját…
S: Igen.
07:09 F: Rejtés. Saját… saját dizájn, saját tervezés. Hányból sikerült tizenötöt átküzdened?
S: Hát, asszem most harminc van, ami még így nincsen így… hát, így… vagy negyven? Nem. Negyven összesen van. De… de abban benne van az a tizenöt is.
F: Aha, aha.
S: És úgy van, hogy egy csomó van, amit így… most így várok, hogy azt majd esetleg később még megcsinálom, de a… azok… hát, általában úgy van, hogyha nem megy át, akkor… és úgy miatt, hogy a hely miatt, akkor már próbálkozom…
07:42 F: Elengeded? Vagy próbálkozol még vele?
S: Hát, még próbálkozom két-háromszor, de hogyha nagyon nem, akkor nem.
07:48 F: Hogyha mondjuk egy… mondjuk egy olyant kapsz, hogy gyenge a hely vagy a hu-n ez nem megy át, vagy ez… akkor… akkor… akkor azért elengeded vagy… vagy próbálkozol?
S: Elengedem, kivéve hogyha a környéken van. Akkor… az volt a hét moderációs kör. Hogy ott asszem öt, vagy valami ilyesmi… Tehát hogy egy vagy két különbség volt a…
F: Aha.
S: A plusz-mínuszban.
08:05 F: Tehát nem tűnt reménytelennek a dolog.
S: Igen. Nem tűnt…
08:08 F: Vagy úgy… úgy tűnt, hogy ebből még lehet azért még valami.
S: Igen. És akkor úgy gondoltam… Meg hát ugye a környéken is lehetett… a környékünkön vannak. Meg szeretem azt is, hogyha… hogyha Budapesten belüli, mert én BKV-val tudok közlekedni csak.
08:21 F: Aha. Miért, most hány éves vagy egyébként?
S: Tizennégy.
08:24 F: Betöltötted már? Vagy…
S: Igen. Most töltöttem be nemrég.
08:27 F: Jól van akkor. Ma már, valamilyen szinten már felelsz a tetteidért.
S: Igen. És… hát, igazából a legtöbbet, azt ilyen… gondolom láttad, hogy nem ilyen kiránduló… Vagy hát sok van kirándulós is, de a legtöbb az inkább ilyen… ilyen közel lehet hozzá menni.
F: Aha, aha, aha.
S: BKV-val leginkább.
08:49 F: Tehát lényegében az a… az a szempont, hogy… hogy… hogy el tudjál oda jutni…
S: Hát, igen.
08:54 F: Tulajdonképpen BKV-val is, hogy így… így tudd karbantartani vagy egyáltalán kirejteni, satöbbi.
S: Igen, de…
08:59 F: Hogy találod a helyeket?
S: Hú, hát ez… hát… ami a környékemen van, azt, ugye…
09:04 F: Azt ismerted már?
S: Igen. A… vannak ilyen weboldalak, amiket így szoktam nézegetni, hogy vannak valami érdekes helyek: a kastelyok.com, meg a csendhegyek.
09:16 F: Csendhegy az gondolom a kálváriát jelenti.
S: Igen. A kálváriákat szeretem, mert mindig szép a kilátás, meg olyan misztikus az egész.
F: Aha, aha.
S: Azért van, asszem, négy kálváriás is.
F: Ja, a Solymár volt, meg…
S: És most van a Visegrád, Szentendre és Isaszeg.
F: Aha, aha.
S: És…
09:34 F: Azért ez már egy egész szép táv így egymáshoz képest így keresztbe.
S: Igen. A… hát, még szoktam azt, hogy a… van ilyen, a maps4me. Az egy ilyen térkép. És ott rákeresek a… ilyen szavakra, hogy megnézem, hogy a környéken mégis vannak-e források vagy, nem tudom, tanösvények. Vagy azokat megnézni, hogy azok, így a környékemen, hogy milyen állapotban vannak…
F: Aha, aha.
S: Hogy mennyire szépek. Mert nem mindig találok képet róluk, hogy most így abból is lássam. Meg néha azt is szoktam, hogyha utazni kell egy kicsit hozzá, mondjuk távolsági busszal, akkor hogy inkább így először csak ilyen… Tehát hogy így összekeresgélek képeket és úgy berakom, hogy…
10:16 F: Amit ugye moderátor „netről levadászott fotókkal és összeollózott szöveggel”, hehe.
S: Hát, de akkor mindig odaírom az elejére, hogy ez még nem a végleges.
F: Aha, aha.
S: Hogy még változtatni fogok saját képekkel, meg minden.
10:29 F: Tehát végül is nem… nem akarsz esetleg pórul járni, hogy kimész…
S: Igen.
10:32 F: Úgymond költségekbe vered magad és… és saját fotókat csinálsz, saját leírást és akkor mégse fog átmenni.
S: Hát, igen, mert volt, hogy meg…
10:39 F: Megszondázod akkor gyakorlatilag a moderátorokat, hogy maga a hely egyáltalán… Látnak-e rá esélyt?
S: Igen. De valamikor már így a… úgyis nyomnak mehetet, hogy még nincs is meg a végleges ládaoldal.
F: Aha, aha.
S: De ezt legtöbben megvárják azért, hogy mi lesz belőle.
10:55 F: És egyébként hogy érzed, hogy… hogy… hogy a személyedhez hogyan viszonyulnak a moderátorok?
S: Hát…
11:01 F: Találkoztál valamelyikükkel személyesen, például?
S: Nem, moderátorral nem találk… Vagy lehet, hogy igen? Nem, nem találkoztam. Hát, inkább ládázás során ilyen más ládászokkal találkoztam, de még nem…
11:12 F: Véletlenül összefutottatok?
S: Igen.
11:13 F: Nem egy ilyen, hogy mittudomén, „együtt elmegyünk kincset keresni”, hanem csak össz…
S: Igen.
11:17 F: Valamit kerestél és összefutottál valakivel. Egyébként ezek… ezek nekem is mindig kellemes élmények, amikor így tök váratlanul…
S: Igen.
11:20 F: Egy adott helyen egyszer csak… Olyan is volt már, hogy így kerülgettük egymást és egyik sem akart odamenni a ládához.
S: Igen.
11:31 F: Hogy nehogy lebuktassuk a dobozt és közben kiderült, hogy ők is azért vannak ott, amiért én.
S: Igen. Pont a Te ládádnál volt ilyen, hogy összefutottam a Madárbarát tanösvénynél és… Hát, meg amikor még így Budapesten a belvárosiakat szed… keresgettem, akkor sok külföldivel talál… nagyon sokkal.
F: Igen?
S: Igen. Tehát pont… mondjuk pont ilyen turistaidőszakból visszavolt, amikor keresgéltem a Belvárosban.
11:55 F: Aha, aha. És egyébként… milyen… van valami konkrét célod, hogy – mittudomén – rejtések száma vagy valamilyen terület bemutatása vagy ilyesmi? Vagy igazából csak próbálkozol, hogy minél több legyen?
S: Hát, igazából mostanában amit szeretnék nagyon, hogy ott legyen jó sok, vagy hát jó sok érdekes láda, az a gödöllői dombok, mert… mert ugye ez a környékem.
F: Aha.
S: És…
12:21 F: Merrefelé laktok egyébként?
S: Hát, Budapest peremkerületében, XVI. kerületben.
F: Aha, aha.
S: Az ugye pont a lábánál van. És pont van nekünk így kilátás is a dombokra, meg minden. És ott van jópár. Meg a… meg a Pilis, meg a Visegrádi-hegység. Nem tudom melyik… hol van a határ, de… azon a részen.
12:41 F: Azt mondják, hogy a Dera-szurdok, az a határ. Attól… attól lefelé van Pilis, fölfelé Visegrádi-hegység.
S: Igen.
12:48 F: Ott ahol a kék… Kék sáv ott kanyarog, hát végül is az… az a… Attól lefelé, az ugye inkább ilyen mészkő, meg… meg dolomit, fölfelé meg vulkáni. Nagyjából ez… ez a…
S: Hát…
12:59 F: Legjobb tudomásom szerint. Bár nekem ez ugye idegen terület, valamilyen szinten.
S: Hát… hát, igazából én sem tudom, hogy most mi a különbség a kettő közt, de…
13:07 F: Hát maga az, hogy tulajdonképpen más kőzetből, más… más a… más azért a formakincs. Tehát a… ugye a Pilisben azért vannak, mittudomén, ilyen… ilyen dolomitsziklák, mészkőbarlangok, adott esetben, bizonyos helyeken. A Visegrádi-hegység meg kifejezetten egy vulkáni… hát, tulajdonképpen egy hatalmas vulkáni kalderának a pereme és, hát, nagyon látványos tud az is lenni egyébként. De maga azt hiszem, hogy a kőzet és a keletkezés, ami miatt különbséget tesznek a kettő között.
S: Igen, pont… pont láttam ilyen vulkáni kifolyást úgy a Visegrád környékén.
F: Aha, aha, igen. Az… az igencsak látványos.
S: Sziklaszerűség. Hát, ilyen… olyan volt, mintha ilyen megfagyott láva lenne.
13:47 F: Tehát akkor tulajdonképpen jól értem, hogy a… a saját lakókörnyezeted vagy lakó környéketeket akarod bemutatni, meg…meg…
S: Nagy részben igen. Meg minél több… hát, én nagyon szeretem a forrásokat is. Így a forrásokhoz is szeretnék ládákat rejteni.
14:02 F: És van, mondjuk, ilyen számszerű célod? Mert emlékszem, amikor én megkaptam ezt a rengeteg ládát még covától, akkor onnantól kezdve nekem az volt a célom, hogy nekem legyen, mondjuk, az országban a legtöbb ládám. Tehát volt egy ilyen… ilyen ambícióm és… és akkor gyakorlatilag addig-addig telt-múlt az idő, addig rejtettem egyre többet, amíg… amíg ezt sikerült elérni. Akkor egyébként MikiCache volt az első helyezett, meg Szoke-Kiss, őnekik voltak ilyen hatvan körüli ládájuk. És… és… tehát nyilván volt egyfajta számszerű mércéje annak, hogy most elérem a célomat-e vagy nem. Aztán nyilván kell újakat keresni, új célokat, mert ha a régit elérted és leülsz és megelégszel, akkor… akkor úgy ellaposodik a történet. Szóval Neked van ilyen konkrét, számszerűsíthető célod?
S: Hát nekem az a célom, úgymond, hogy Budapesten belül legyen… Tudom, hogy nagyon sok van alapból, de hát én szeretem Budapestet és hogy ott legyen még több, na.. és még érdekes… hát, hogy érdekes helyeken legyenek azért, nyilván, csak hogy ott lehessen Budapesten belül menni vagy környékén keresni.
15:02 F: Aha, aha. És egyébként szüleid hogy viszonyulnak a… a játékodhoz? Merthogy kicsit… tehát az mondod. hogy apukád regisztrált és most kicsit túlnőttél rajta, nem, ebben az intenzitásban?
S: Hát, igen, ő akarta úgy, hogy így kicsábít minket kirándulni, meg ilyenek.
15:18 F: Ez jól sikerült.
S: Jól sikerült, igen.
F: Jól sikerült.
S: Igen, most már én szoktam így mondani, hogy menjünk már kirándulni, vagy csak… hát, autóval ládázni, vagy ilyesmi.
15:30 F: Egyébként ilyenkor csak családosan mentek? Vagy egyedül bóklászol? Hogy… hogy van ez a…
S: Hát, hétvégén, ugye, sokféle ilyen elfoglaltságunk van. Nekem speciel nincs annyi, de a tesóimnak vannak ilyen… fuvolakoncert. Minden hétvégén van hokimeccse az öcsémnek. Szóval akkor nem tudnak… nem tudunk nyilván elmenni, ezért általában egyedül elmegyek, tömegközlekedéssel. De úgy kéthétvégente szokott az lenni, hogy elmegyünk kirándulni mondjuk a Pilisbe vagy ilyen helyekre.
F: Aha.
S: Szóval szoktunk családosan. Családosan általában inkább olyant… olyant akarunk, hogy legyen ilyen ajándékosabb láda, mert egyelőre azt szeretik a tesómék. Ajándékokat csereberélni.
16:13 F: Aha, aha. Egyébként az a része is… Mondjuk hogy… hogy néz ki Nálad például egy… egy elrejtett láda, egy… egy feltöltött, induláskor? Mert énnálam például sokat kritizálják azt, hogy minimál… minimálládákat rakok ki. Igazából csak a legszükségesebb dolgok vannak. Te… Te ezzel hogy vagy? Hogy megtöltöd ajándékkal, meg mindenféle földi jóval?
S: Hát, igazából ami… a Te ládáidban is találtam ajándékokat, meg cseréltem is.
16:36 F: De nem.. nem én voltam, nem én raktam bele. Hehhe.
S: Akkor valahogy így odakerült…
16:41 F: Azt valaki utólag rakta már bele.
S: Hát, igazából fel szoktam. Hát, szoktam bele sokat rakni. Nyilván úgy, hogy be lehessen azért normálisan zárni.
16:49 F: Aha. Milyen dolgokat, egyébként?
S: Hát, amit a tesóim odaadnak. Bár inkább azt szoktam, hogy… hát, így a nagymamámnál van egy csomó játék és akkor onnan belerakok.
F: Aha, aha.
S: Ilyen régi… már mi nem játszunk velük. Meg most ilyen százforintos boltokban szoktam venni még ilyen ajándékokat, amiket belerakok.
17:10 F: Aha. Abban nem gondolkoztál esetleg, hogy ilyen személyes, saját készítésű ajándék vagy valami ilyesmi?
S: Egyszer megpróbálkoztam egy ilyen piros egyes érmével. Hát, annak örültek, de egyébként nem foglalkoztam ilyennel.
17:25 F: És… és amúgy van ennek ugye nyilván egy anyagi oldala is, hogy… hogy… tehát nem a fán teremnek a geoládák, hanem valahol azt meg kell venni, meg föl kell szerelni. Zsebpénzből? Vagy a család segít?
S: Nem. Zsebpénzből veszem. De próbálok mindig úgy megkeresni… Most jó helyzetben vagyunk, mert van a környékünkön ilyen nagy hipermarketek, meg minden. Szóval így próbálom megkeresni, hogy mi az, ami még strapabíró, de még viszonylag úgy… nem drága. Tehát… Most találtam jó boltokat így a környéken, amik olcsók. De egyébként zsebpénzből szoktam.
17:57 F: Aha, aha. Azért… azért végül is költ… költeni kell a hobbira nyilván ahhoz, hogy működjön a történet.
S: Hát, általában úgy akarom, hogy így szettben vannak, hogy több van. Tehát hogy így, mondjuk három össze van téve egy…
F: Aha, aha.
S: És akkor van…
18:11 F: Akkor igazán gazdaságos. Mondjuk tény… tény és való. És… mik a… hogy mondjam, tehát a játéknak a közösségi oldalával foglalkozol-e, például? Tehát ilyen… ugye vannak időnként geocaching-találkozók, versenyek. Akkor ilyen közös bringázások, közös túrázások. Ezek mennyire érdekelnek Téged? Mennyire fognak meg?
S: Hát, arra gondoltam, hogy a következő ilyen valamire elmehetnék. Mondjuk a közös túrázás nálunk azért nem szerencsés, mert… hát, mi ugye elég lassan haladunk és ezért… ezért nem… biztos, hogy hátráltatnánk, meg ilyenek.
18:47 F: Hát ez… de ez normális. A családos tempó az más, mint a… az ilyen hard-core teljesítménytúrázók. De szerintem ez… tehát. ha már elmegy egy csapat, akkor bevárják egymást, nyilván. Vagy úgy… úgy toleránsabbak, azt gondolom, az emberek ilyen… ilyenben.
S: Hát a… volt most nemrég… vagy hát végül is most már rég, a Szilveszter meg a Karácsony. Csak akkor pont el voltunk utazva és akkor így nem tudtunk menni.
19:10 F: Aha. De aztán fölkerestétek végül is a… az ünnepi ládákat? A Geoszilvesztert, meg a -karácsonyt?
S: Hát a… nem, nem kerestük, mert… Hát, nem tudom, nem kerestem meg őket. Meg… télen annyira nem… hideg van egy picit és a… akkor nem szoktam ilyen kirándulósakat…
F: Igaz. Igaz.
S: Csak ilyen városi, meg… hát, ilyen városi, meg… város környéki…
19:33 F: És igazából akkor… akkor a keresés meg a rejtés… hogy mondjam a… amit ráfordítasz energiát, vagy az arány, az milyen Nálad? Tehát hogy… hogy mi a fontosabb? Keresni vagy rejteni?
S: Hát, úgy szoktam, hogy ha… hogy kinézek egy helyet, ahova tudnék rejteni, akkor ott megkeresem a ládi… ládákat, amik ott a környéken vannak. Vagy kinézek egy helyet, ahol sok ládát meg lehet keresni és… és akkor azokat megkeresem.
F: Aha.
S: Hát, így kábé egyensúly.
20:03 F: Igen? Tehát hogy a… hogy… hogy mondjam, tehát mindkét oldalát játszod a játéknak a…
S: Igen.
20:10 F: Tehát nemcsak… Mert ugye van, aki nagyon… nagyon elmegy a keresés irányába, tényleg sok, sok ezer találat…
S: Hát, én… én nem szeretek annyira… tehát hogy azt nem szeretem, hogy ha csak azért keresek meg egy ládát, hogy most így legyen még egy találatom. Meg nem… tehát hogy a…
20:23 F: Pedig azt mondják, hogy „Kell a pont!” Tehát hogy ez egy ilyen szállóige szerű… végül is mondás, igazából a geocaching-oldalon, hogy „Kell a pont.” Hogy azért… azért keresünk ládákat, mert hogy… hogy… hogy a statisztikát javítsuk vele, nem?
S: Hát, én inkább hagyományost, vagy esetleg olyan multit, ami… ami nem ilyen leolvasós, hogy „emléktábla, karakter” vagy „emléktáblának a hanya… valahanyadik szava”, hanem ilyen… ahol van keresnivaló.
F: Aha.
S: Tehát igazából… igen, az még ilyen hagyományos, vagy…
20:56 F: Tehát, hogy végül is maga a, ahogy szokták mondani, a keresési élmény?
S: Igen.
21:00 F: Azért annak is szerepe já… Vagyis… És a… ha így kell egymás mellé tenni a dolgokat, hogy a látnivaló, illetve a… a keresés izgalma? Tehát a… melyik… melyik a fontosabb? Vagy… vagy…
S: Hát, a keresés izgalma.
F: Igen?
S: Szerintem nekem fontosabb. A látnivalót… a látnivalók is érdekesek, csak… hát, nem tudom, én szere… tehát, hogy a… mondom, mondjuk hogyha egy virtuális lenne a parlamentben, lehet, hogy… vagy parlamentnél, lehet, hogy nem keresném meg, de most, hogy egy hagyományos van, és akkor…
F: Aha.
S: Odamegyek megkeresni. Szóval igen, inkább a keresés, de a látnivalókat… Tehát hogy a forrásokat azokat mindet szeretem, meg az ilyen szép kilátós helyeket. Meg épített dolgokat is. Szóval…
F: Aha, aha.
S: Szeretem őket… azokat is megnézni. De, hát, ugye kelljen is keresni valamit.
21:49 F: Ja, ja, persze. Tehát… mert… mert ugye ebben is vannak különböző tendenciák. Valaki inkább a… a játékos, trükkös rejtésekre mozdul rá. Vagy az… az… az számára a nagyobb élmény. Másnak meg inkább az, hogy ha van egy… látnivaló, ahol még soha nem járt, még soha nem hallott róla. És ha esetleg nem annyira igényes a rejtés, akkor is elmegy nála. Most ez… nyilván az optimális az lenne, hogy… hogy nagyon izgalmas rejtések nagyon izgalmas helyeken – csak hát nem mindig jön ez így össze, attól tartok.
S: Hát, igen, ez nehéz. Hát én azt… hát, ugye én… keresés… De azt szeretem, amikor, mondjuk van egy környéki láda és akkor ott írják, hogy „Hú, ez milyen jó!” Merthogy itt még sosem voltak. És akkor ők, ugye, szeretik a látnivalót így, hogy sose voltak itt. Bár, mondjuk most így belegondolva, én is vagyok… voltam olyan helyeken, ahol még sosem voltam, és hogy ez ott volt a környéken.
22:41 F: Aha. Tehát a… lényegében a saját környezetedben is fedeztél föl új dolgokat a játékban való részvételed óta? Hogy…
S: Igen.
22:50 F: Vagy úgy, nyitottabb szemmel jársz, nyitottabban jársz, hogy… hogy „Na, ide is lehetne rejteni.”?
S: Igen, igen. Fedeztem föl… hát, volt a környékünkön még… Hát, jó sok láda volt a környékünkön, mert az pont egy ilyen agglomeráció és akkor ott próbálnak…
F: Aha.
S: Az emberek rejteni. És hogy… néhányat nyilván ismertem, de a… volt olyan, amit nem.
23:14 F: Igazából a… a… közösségi élményre térnék még ki, hogy… hogy tulajdonképpen a… Azt gondolom, hogy… hogy az… az egy jó itt a magyar oldalon, hogy viszonylag rendszeresen, kiszámíthatóan vannak, ugye, nagy geocaching-összeröffenések. Tehát a tavaszi verseny, őszi verseny. Ez… ez minden évben gyakorlatilag van. És… itt tulajdonképpen olyan emberek jönnek össze, akik, úgy… úgy… hát, azonos hobbit űznek és hogy… valamilyen szinten közös… közös betegségük van. Szerintem… annyiból én mindenképpen, tehát viszonylag új játékosként ez… ez… ezt tudnám javasolni Neked, hogy megjelennek akkor az emberek a log… a júzernevek mögött. Mert most igazából tulajdonképpen júzerneveket látsz, vagy amit a profiloldalon esetleg látsz… De hogy emögött igazából a… az ember, a játékos is megjelenik. Mondjuk én is kicsit bort iszok, vizet prédikálok, mert én se sok geoversenyre járok mostanában. De hát nyilván azért ez… ez változhat adott esetben.
S: Hát, én in… tehát, hogy lehet, hogy elmennék a geoversenyre. Nem tudom hol lesz. De a… a… az ilyen Geoszilveszter az asszem, nem az esti, az jó bulinak tűnt, csak ugye akkor el kellett máshova mennünk.
24:33 F: Aha, aha. Jó. Figyi! Az az igazság, hogy… hogy nekem most mennem kell tovább a… az elnökségi ülésre, amit szintén szeretnék… amiről szintén szeretnék tudósítani. Úgyhogy nagyon köszönöm, hogy… hogy le tudtunk ülni beszélgetni. Nyilván ezt lehetne még folytatni. És remélem, hogy lesz is valamikor majd módunk ennek a folytatására. Hát, nagyon sok sikeres ládamoderációt kívánok Neked! Meg…
S: Köszönöm.
24:58 F: Meg ládarejtéseket! És azt gondolom, hogy… hogy egy jó úton indultál el, egy jó irányban. És… és.. és ebből valami egész nagyot tudsz alkotni ezzel a lendülettel és ezzel a fiatalos… ez… ezzel az intenzitással. Úgyhogy köszönöm még egyszer a beszélgetést és akkor sok sikert, sok kellemes ládaélményt kívánok Neked!
S: Köszönöm!
25:20 F: Örülök, hogy találkoztunk.

 3,172 total views,  1 views today

Kategória: GC, GCprofiles | A közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?