Tell me lies, tell me sweet little lies…

Date: Sun, 11 Jan 2015 16:05:04 +0100

Címzett: Csuhás

(Továbbítva: Mikulás, cseremoha)

Szia!

Lassan már ÉN szégyellem magam, hogy naponta többször zaklatlak a hangoztatott ostobaságok, hazugságok miatt… :-/

– A turistautak.hu Garmin térkép kimenetét 2011.03.08.-óta vltozatlan tartalommal, formával az mkgmap nevű OSM program készíti. A felhasználási feltételek között egyértelműen látszik az ODbL licenc. Tehát a turistautak.hu jelenleg is törvényt sért! A közel 4 év alatt más változás nem történt!

Szajkózod az adatbázisba beletörlése miatti kitiltásért minden lehetséges fronton bosszút állni próbáló Hev hazugságait? 😮 😮

Az ismertetett mkgmap elsősorban az OSM-formátumban keletkezett adtokból készít Garmin-formátumú kimenetet, de a MapEdit által generált Polish Formatot is natív módon olvassa: így készül a turistautak.hu kimenete.
A mkgmap program licensze GNU GPL 2 – ha itt letöltöd bármelyik verziót, akkor a kicsomagolás után láthatod a LICENSE fájlban: http://www.mkgmap.org.uk/download/mkgmap.html
A mkgmap lényegében egy COMPILER. Mint ilyen (és ráadásul GNU GPL alatt licenszelt) fejlesztőeszköz, SEMMIFÉLE korlátozást nem támaszt a bemeneti állomány adatainak származására vagy a kimenet felhasználási jogaira.

Akkor mégis miről beszél Hev?
A szokásos ignoranciájával féligazságot hangoztat. VALÓBAN szerepel a Garmin-készüléken vagy a nyomtatott kimeneten az a megjelölés, hogy ODbL alatt terjeszthető az adat. Mivel az esetek 99 egész valahány százalékában OSM-adatokkal “etetik” a mkgmap-et, a fejlesztője BELEDRÓTOZTA az OSM licenszfeltételeit. Pontosabban: ezt tette alapértelmezett beállítássá – és András vagy nem vette észre, vagy nem szánt időt a kijavítására.

Törvénysértés?! Szánalom!!!

Üdv,

Fairy

============================================

Még pár szót a féligazságról. A Mkgmap oldalán a következő szöveg olvasható:

The software is licensed under the GPL version 2. The maps it produces are to be licensed according to the data they were derived from: Open Database License (ODbL) for OSM data. There is therefore no licensing conflict that might exist with other approaches.

A második mondat fordítása így hangzik:

“Az általa készített térképek felhasználási feltételeit azoknak az adatoknak megfelelően kell megszabni, amelyekből a térkép származik: ez az OSM-adatok esetén Open Database License (ODbL).”

Nem OSM-adatok esetén nem az ODbL-t írja elő, hanem azt, hogy a bemeneti adatok licenszét kell továbbörökíteni a térképre.

 

 901 total views,  2 views today

Kategória: GC, GCanalysis | A közvetlen link.

1 Response to Tell me lies, tell me sweet little lies…

  1. Fairy szerint:

    Oktondiaknak – akik nem hiszik el, hogy működik az, ami közel négy éve működik – egy link: LMGIFU

Vélemény, hozzászólás?