Kincskeresők lepik el Közép-Európát – 24 országban 55 geoláda jelent meg néhány órán belül

 

Sajtóközlemény

Pécs, 2018. március 15. 14:00

A hosszú hétvégére számos remek turisztikai célponttal gazdagodott a GPS-es kincskeresők hazai közössége: Fairy néven játszó felhasználó 2018. március 10-én 17:00 és 20:00 között 55 geoládát jelentetett meg a Magyar Geocaching Közhasznú Egyesület által üzemeltetett honlapon. A keményvonalas geoláda-vadászok azonnal megkezdték a „szűz ládák” meghódítását: a frekventáltabb helyeken egy óra sem kellett az első megtalálóknak. Korábban is volt már példa csoportos ládamegjelentetésre: éppen tíz éve, 2008. március 10-én 5 új geoláda jelent meg a Dél-Dunántúlon. De egyszerre ilyen sok ládát a játék története során még soha senki nem jelentetett meg. A lefedett terület nagysága és sokszínűsége ugyanennyire példa nélküli: minden hazai megyében és a honlap által engedélyezett rejtési terület szinte minden országában – Svájctól Moldováig, Lengyelországtól Törökországig – legalább egy új geoláda kereshetővé vált a nagy napon. A megjelenések óta eltelt szűk négy napban több, mint 100 alkalommal találták meg az új dobozkákat.

A geocachingről

A játék magyarországi honlapja szerint a geocaching lényege, hogy egy játékos az általa megismerésre érdemesnek tartott helyen elrejt egy jól záródó dobozkát, benne a látogatások igazolására való füzetkével, íróeszközzel, rövid játékismertetővel, esetleg néhány apró ajándékkal. GPS-szel beméri a rejtekhely koordinátáit, majd ezeket egy rövid ismertetőoldallal együtt a hivatalos honlapon közzéteszi. A megjelenés után a játékosok letöltik az adatokat és navigációs készülékük segítségével megpróbálják megkeresni a geoládát. Ha sikerrel járnak, megtalálásukat rögzítik a füzetkébe és a leolvasott jelszó felhasználásával a honlapon is. Ha találnak olyan kincset a dobozkában, amit szívesen elvinnének, akkor ezt megtehetik – cserébe a magukkal hozott ajándékok közül ott hagyva egy legalább olyan értékes tárgyat. A játék hazai indulása óta eltelt tizenhat évben a játékosok közössége egy immár több, mint 4400 geoládát és 1.6 millió megtalálást tartalmazó, napról napra bővülő virtuális útikönyvet hozott létre.

A rejtési terület

A hazai geocaching-honlap fontos szabálya, hogy csak olyan geoládák közzétételét teszi lehetővé, amelyek a következő két sarokpont által meghatározott „téglalap” területén belülre esnek: N51°04′ E09°31′ (Németország, Kasseltől délre), illetve N41°50′ E29°44′ (Fekete-tenger, Isztambultól északkeletre). Az engedélyezett terület tartalmazza Magyarország, Szlovákia, Csehország, Ausztria, Liechtenstein, Szlovénia, Horvátország, Bosznia-Hercegovina, Montenegró, Koszovó, Szerbia és Románia teljes, Bulgária és Moldova szinte teljes területét, Olaszország, Németország, Lengyelország, Ukrajna jelentős részét és kisebb darabokat Svájc, Albánia, Macedónia, Törökország és Franciaország területéből.

A rejtés körülményei

Az egyszerre megjelentetett geoládák közül az első (Tre Cime di Lavaredo, GC3CIM) 2017.06.24-én 10:33-kor került a rejtekébe, az utolsó (Vatikáni zarándoklat, GCVATI) 2018.03.07-én 18:00-kor foglalta el helyét. Több kisebb és néhány nagyobb autós túra mellett egy csoportos autóbuszos és egy fapados repülős kirándulás is kellett az összes láda kihelyezéséhez. Négy kifejezetten hosszú autózás hozta a legtávolabbi pontokat:

2017.10.01-10.02. Pécs – Budapest – Katowice – Jičín – Bad Schandau – Bécs – Kőszeg – Pécs: 1961 km

2018.01.13-01.15. Pécs – Budapest – Ungvár – Szeredenye – Csernovic – Moldova – Jászvásár – Nagybánya – Budapest – Pécs: 2599 km

2018.01.25-29. Pécs – Belgrád – Szófia – Neszebár – Burgasz – Kırklareli – Edirne – Szófia – Kumanovo – Szkopje – Mavrovo – Kukës – Shkodra – Budva – Koper – Višegrad – Pécs: 3345 km

2018.03.05-03.08. Budapest – München – Liechtenstein – Buchs – Innsbruck – Ravenna – San Marino – Róma – Trieszt – Eszék – Pécs: 3436 km

Rekordok

* Egy nap megjelentetett legtöbb láda: 2018.03.10. 55 darab

* Egy nap egy felhasználó által megjelentetett legtöbb láda: Fairy, 2018.03.10. 55 darab

* Legtöbb ládával rendelkező felhasználó: Fairy, 2018.03.10. 197 darab

* Első geoláda a következő országokban: Németország, Moldova, Törökország, Macedónia, Koszovó, Svájc, San Marino, Vatikán

* Legészakabbi geoláda: Großer Zschirnstein (GCGZ) N 50° 51,284′

* Legdélebbi geoláda: Dupnisa-barlang (GCDUPN) N 41° 50,468′

* Legkeletebbi geoláda: Orheiul Vechi (GCORHE) E 28° 58,548′

* Legtöbb megyében geoládával rendelkező felhasználó: Fairy, 20 darab (Bács-Kiskun, Baranya, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Budapest, Csongrád, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Nógrád, Pest, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Tolna, Vas, Veszprém, Zala)

* Legtöbb országban geoládával rendelkező felhasználó: Fairy, 24 darab (Albánia, Ausztria, Bosznia-Hercegovina, Bulgária, Csehország, Horvátország, Koszovó, Lengyelország, Liechtenstein, Macedónia, Magyarország, Montenegró, Moldova, Németország, Olaszország, Románia, San Marino, Szlovákia, Szerbia, Szlovénia, Svájc, Törökország, Ukrajna, Vatikán)

(A rekordok értelmezési tartománya a geocaching.hu honlapon megjelentetett geoládák halmaza.)

Fairy

A rekorder pécsi felhasználó (polgári nevén: Kövecs Ferenc) 2007. július 20-án regisztrált a geocaching.hu honlapon, Fairy néven, 17615. azonosítóval. Hatalmas lendülettel vetette bele magát a játékba, néhány hét alatt megkeresve az összes környékbeli geoládát. Ám 2007. szeptember 10. fordulópontot jelentett a játékbeli életében: aznap cova, az egyik első baranyai játékos, átadta harminc ládából álló „birodalmát”. Innentől a keresés helyett a rejtés került a fókuszba. Ennek a tízéves tevékenységnek a megkoronázása a 2018. március 10-i csoportos ládamegjelentetés.

 

További információ

A megjelent geoládák listája

– Fairy Geocaching Facebook-oldala

Fairy blogja

Rejtési határok vizualizáció

A játék hivatalos magyarországi honlapja

###

Kapcsolat
Kövecs Ferenc rejtő * Fairy Geocaching
(0-24) +36 70 70 44 057 nonstopfairy@gmail.com
A Sajtóközlemény innen letölthető PDF formátumban.

 1,740 total views,  1 views today

Kategória: GC, PressRelease | A közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?