A hazai geocaching arcképcsarnoka 1. rész tomki – Dabóczy Tamás

A szinte mindig magamnál hordott diktafon a spontán találkozásokat is könnyen “mélyinterjúvá” alakíthatja. Ez történt a Bakonyi Mikulás teljesítménytúrán, ahol Gesztenyés és Cuha-völgy között jópár kilométeren át beszélgettünk Dabóczy Tamás tomkival gc-ről, tt-kről és piros egyesekről. A felvétel nem stúdióminőségű: meteorológiai jelenségek és közlekedési eszközök zaja szűrődik be a beszédhangok közé – vagy éppen nyomja el azokat.
Az elhangzó szöveg lehető legpontosabb visszaadására törekedtünk – a transzkript éppen olyan mesterkéletlen, nyers, mint a hangfelvétel, amely mp3-formátumban
itt érhető el.

A szöveg pdf-ként is letölthető innen.

FairyGeo 2016.12.03.

Dabóczy Tamás, Kövecs Ferenc

Transzkript: Kövecs Ferenc 2016.12.18-12.25.

0:00:00 F: No, tehát 2016. december 3-a van és a Bakonyi Mikulás túrán futottam össze tomkival. A teljesítménytúra berkekben polgári nevén Dabóczy Tamásként ismeretes. És ha már így összefutottunk, akkor megragadom az alkalmat, hogy a geocaching-történeti sorozatot bővítsük egy szintén négyszámjegyű id-jű játékosnak az emlékeivel. Illetve hát egyáltalán, ööö… hogy kezdett bele a teljesítménytúrázásba? Mik a… mik a titkai a rengeteg piros egyesnek? Satöbbi. Tehát rengeteg érdekes dolog van, amiről tudnánk beszélgetni. Ö… jó, hát akkor egyszer talán a sz… szabvány kérdéssel kezdeném, hogy… ööö… hogy és mikor és miért kerültél kapcsolatba a geocachinggel? Hogy találtál rá a játékra?

T: Hát, gondolom én a rádióban hallottam… róla. Aztán érdekelni érdekelt, de, ugye műszerem nem volt. Annyira meg nem érdekelt, hogy GPS nélkül álljak neki keresgélni. Hanem elkezdtem madarászni. És akkor felhívta a Madártani Egyesület a figyelmünket, hogy mérjük be a gólyafészkeket. GPS-szel.

0:01:29 F: Aha.

T: Én szereztem egy GPS-t, így cégesen-félhivatalosan. És elkezdtem gólyafészkeket bemérni. Aztán, ha már van GPS, akkor megpróbáltam geoládát is keresni. Ugye a… ez egy PDA volt, amin volt valamilyen…

0:02:00 F: Évszámban hol járunk egyébként?

T: Hát… 2007. talán? Körül-belül 2007. És… útvonaltervezővel próbáltam először a Somlón valamelyik geoládát megkeresni. Aztán… talán nem is lett meg. Mert ugye hát az útvonaltervező az ahol volt, onnét húzott egy egyenest a következő betonútig, ahol…

0:02:35 F: Tehát ő ragasz…

T: Lehetett volna autóval menni…

F: Ragaszkodott az úthoz, nem volt hajlandó Neked úton kívül tervezni.

T: Aztán hogyan, hogyan nem, végülis csak valahogy rájöttem, hogy… hogy hol van az a pont, ahol én vagyok. Aztán utána sikerült a Russa programot letölteni vagy megismerkedni vele és akkor azzal keresgéltem az első ládáimat.Mármint az első találataimat. Aztán valahogy bele… belemelegedtem. Aztán amikor cégnél adtak ilyen vásárlási utalványt, akkor beruháztam komolyabb GPS-re, úgyhogy azóta azzal járkálok. Aztán, hát ugye bele… tetszett. Tetszett a dolog, azután mentem, amikor lehetett. Aztán úgy kezdtem teljesítménytúrázni is, hogy megismerkedtem egy pápai kesserrel, CATS névű… nevűvel. És… aztán ő mondta, hogy mennek teljesítmény… rendeznek teljesítménytúrát, menjek el. Hát aztán elmentem. Először a 12 kilométer, azután ebbe is… ebbe is bele… kezdtem 59 éves korban. Aztán azóta… azóta túrázok.

0:04:19 F: Hát egy kicsit a geoládázásra visszacsatolva. Amit az Attibati-féle statisztikákból, akik e… aki böngészi ezeket, elég hamar észleli, hogy a… tulajdonképpen a piros egyeseknek a… a megrögzött vadásza vagy…

T: Voltam.

0:04:37F: Szerintem… szerintem talán a… a legtöbb piros egyes találattal Te rendelkezel. Legalábbis az utóbbi években biztos, hogy… biztos, hogy így van. Ez…

T: Ááá!

F: Hogy alakult?

T: Ez már három éve nem így van, legalább.

F: Igen, az egy dolog.

T: Mert azóta nincs autóm. Mármint céges.

0:04:53 F: Aha.

T: Nem tudnék a… ha… mittudomén, még ha nagyon oda is figyelnék rá, hogy hova lehet elmenni egy piros egyesért, akkor sincs a fenekem alatt egy ingyenautó.

0:05:09 F: Hát akkor lényegében a… a fő tényező az az volt, hogy… hogy nem saját zsebből kellett az üzemanyagot fizetni?

T: Hát, nem az volt a fő tényező, de… de… de nagyban elősegítette ezt a vadászatot az, hogy… az, hogy nem került pénzbe az autózás.

0:05:27 F: Úgy végül is milyen távol voltál hajlandó elindulni egy frissen megjelent ládáért?

T: Hehhe. Hát… volt százvalamennyi is volt már. A Dráva mellett is voltam Pápáról.

0:05:44 F: Én azt hiszem, hogy kicsit ki kell menekülnünk az útról, mert valami egész nagy jármű közeledik és próbál minket… háhh… nem elgázolni, de nem ússzuk meg, hogyha ott maradunk. Talán ez… ez így kényelmesebb is ez a… ez a rész.

T: Igen.

0:06:03 F: Hát akkor lényegében a piros egyeseket szinte ahol az országban megjelent, akkor veszélyeztetted, úgymond. Meddig… Számoltad? Meddig jutottál így összesen a piros egyes találatokat illetően?

T: Nem… nem tudom, fejből. Nyolcvannál biztos több volt. Ö… meg hát három éve… három éven keresztül én voltam a csúcstartó az éves piros egyes összeszedésben. Itt megyünk ki.

0:06:37 F: Igen. Volt is egyébként olyan, amikor… amikor versengtünk is, valamilyen szinten. Még talán az a 2008. körüli időszak. De hát aztán tényleg a… az autó és a… a szabadidő… tehát a korlátlan szabadidő… Ezek mondjuk nagyon jól jönnek, hogyha valaki a szűzláda-vadászatra adja a fejét. Amint valamelyik tényező ebből hiányzik, akkor kicsit a lehetőségek beszűkülnek. Melyik volt egyébként a legemlékezetesebb a piros egyeseid közül?

T: Talán az első. Januárban a… a… nem messze volt tőlünk, ugye. Ö… a… hú, milyen hegyi kilátó? Nem jut eszembe. A Táncsics-kilátó. Ugye az Bakonyjákó meg Döbrönte között van. És hát este megláttam már, hogy van új láda és valamikor éjszaka nekiindultam. Hajnal… éjjel egykor, vagy valami ilyen kö… körül. És meg is lett.

0:07:54 F: Egyébként a környékeden, tehát Pápa környékén volt éles verseny vagy… vagy igazából már rájöttek a többiek, hogy nincs esélyük labdába rúgni és… és minden a Te prédáddá vált?

T: Ne… nem, mert volt egy – nem jut eszembe annak se a neve – egy győri kesser. Az… az egyszer-kétszer megelőzött. Volt olyan, hogy Mórra mentünk. Arra emlékszem. Ő jött Pestről motorral. Aztán kioktatott, hogy egy multi geoládánál…

0:08:36 F: Igen, a klasszikus…

T: Hogyan kell eljárni?

F: Polémia, hogy mi… mi… mi számít az elsőnek: aki a ládába logol először…

T: Igen.

F: És Te először a ládához mentél ezek szerint?

T: Inkább ő… ő volt a nyerő.

F: Tehát ő először a ládához ment?

T: Igen.

F: Te meg végigmentél. Hát, igen, ezek… ezek a külön… szabályértelmezések… Ebből állandóan sikerül azért némi kis vitát generálni.

T: Volt… volt… volt olyan emlékezetes, hogy… hogy ugye volt egy telefonom, amin volt valamilyen adat lehetőség. Meg volt az a cs… PDA és akkor valahol éppen ládázni voltam vagy kirándulni, és akkor menetközben megláttam, hogy valahol új láda. Menetközben a telefonról a GPS-re valahogy próbáltam átküldeni a pontnak az adatait. A… meg is lett talán az a láda. Már nem emlékszem pontosan, hogy ez melyik láda volt. De… de ilyen is volt. Volt… volt ilyen, amikor percek sz… percek számítottak, hogy…

0:09:47 F: Volt olyan, hogy összefutottál a második helyezettel a ládánál?

T: Igen.

F: De nem Te lettél a második helyezett? Olyan… olyan is volt?

T: Olyan is volt. Olyan is volt. Például a… a… azt nem is mondom hangosan. Egyszer az Akebono kiszúrt velem, mert felhívtam este, hogy… Városlődi multiláda ügyében, hogy megy-e. Hát, azt mondja, hogy nem tudja.

0:10:17F: Tehát ez azt jelent, hogy igen.

T: Hehehehe.

F: Ez úgy… dekódolom Neked: ez azt jelenti, hogy igen.

T: Hehehehe.

F: Tehát ez…

T: Úgyhogy… úgyhogy mikor odaértem hajnalban, az első pont felé vezető útnál ott láttam a robogóját. Na, mondom, akkor itt már első helyezés nem lesz.

0:10:36F: Hát, való… valójában itt a… itt a dezinformálás ugyanúgy része volt a… a játéknak, azt hiszem. Tehát ez… ez… ez benne van ebben. Tehát, hogy nem adunk egyértelmű választ, csak így… így sejtetjük a dolgokat. Vagy próbáljuk elaltatni a másiknak az éberségét és akkor úgy húzzuk be a találatot. Hát ez… ez szerintem még talán belefér a… a… hogy mondjam, a…

T: A játékba.

0:10:59F: Trükkös játékba. Igen. Tehát ez még… ez még nem annyira… ööö… gonosz dolog. Ööö… Külföld? Minthogyha láttam volna valamelyikRax? Vagy melyiknél voltál még… még első? Vagy egy ilyen egész magashegyi

T: Igen.

F:Ládánál

T: Az… az nagyon jó volt. Ugye, megyünk el nyáron kirándulni és hát hova megyünk? Ahol láda van. Úgyhogy elmentünk először a… valahova az Isonzó fölé, ott valami ládához. Azt nem tudom, hogy az is szűz volt-e. Lehet, hogy még az is szűz volt. Valószínű. Azért mentünk oda. Utána meg a… Ortler nevezetű hegyre.

0:11:47F: Ortler, a Monarchia csúcsa?

T: Igen, igen.

F: Ez a L@zy-féle?

T: Igen, igen, igen. Úgyhogy azt… a… most néztem, nem olyan régen. Nincs is meg a láda. Legalábbis a második helyezett nem találta meg. De nincs is több… ööö… kesser, aki kereste volna vagy megtalálta volna.

0:12:08F: Tehát akkor ez a “one and only”, első és egyetlen?

T: Hehhehe.

F: A mai napig?

T: Ja. Meglehet, hogy én láttam utoljára egyben azt a ládát. És az is már sok éve volt.

0:12:22F:És Neked hogy… ööö… hogy fért bele a céges autóba? Nem nézték a kilométert?

T: Nem.

F: Vagy nem volt beépített GPS, hogy…

T: Nem volt hál… nem volt, hála Istennek. És…

0:12:33F: Tehát gyakorlatilag korlátlan kilométer-használattal…

T: Korlátlan nem volt, de… de nemigen… Ugye, mások azok rengeteget futkostak ide-oda a cégnél hivatalosan én meg körül-belül annyit autóztam, mint ők, csak én sokszor ilyen maszek ügyben.

0:12:52F: Aha. Tehát… tehát a kellemest a hasznossal is.

T: Igen, igen.

0:12:55F: Vagy a hasznost a kellemessel is összekötötted. Egyébként… ööö…

T: Az is volt. Meg… meg volt még Ausztriában a… a Göller és a Gippel, például. Az ugye két láda volt. De nem… nem számítottam rá, hogy hó lesz fönt annyira októberben. Aztán a legnagyobb gond az volt, hogy eltaláljak, mert… mert a turistajelzések a kőre vannak festve.

0:13:22F: A kő meg a hó alatt?

T: Hahha. Úgy van. Ez… ez az Ö… Ortler különben az… az szép volt ott a… Ugye elindultunk családilag föl. Mentünk egy darabig. Nem… de nem… ööö… a rövidebb úton indultunk el föl, hanem fölmentünk valameddig egy ilyen kötélpályával aztán akkor ott nagyjából szintben elmentünk az első… ööö… menedékházig. De hát ott a feleségem azt mondta, hogy neki ennyi pont elég volt.

F: Ühüm.

T: Mára. Akkor a gyerekekkel elindultunk kö… a következő menedékházhoz. Ez már olyan 3000 méter… kétezerjóvalamennyin volt. És…

0:14:15 F: Mekkorák a gyerekek egyébként?

T: Hát akkor a Misi volt a tizenhat. Orsolya meg… meg kilenc.

0:14:24F: Aha. Tehát akkor azért ott…

T: Na, elindultunk. Akkor az Orsolya kitalálta, hogy ez neki már nem jó. Akkor visszamentem vele anyjához. És a tizenöt-tizenhat éves Mihály az fölment ott a menedékházig. Magas hegyen. Ilyen kitett utak voltak.

F: Aha. Aha.

T: Meg lánc, meg mittudomén. Úgyhogy ügyes volt. Úgyhogy sajnálom, hogy azóta nem túrázik. Pedig len… lenne hozzá tehetsége.

0:14:54F: Hát itt valamit öröklődött a génekből.

T: Igen, igen.

0:15:00F: És akkor lényegében a… a találatok terén hányat számolsz most körül-belül?

T: Az összes találatban…

F: Igen.

T: Hétszázvalami…

F: Hétszáz körül.

T: Hétszázvalami.

0:15:12F: Akkor most hogy itt… ööö… kicsit a… még a geocaching terén maradjunk, de túra: GC-kupa. Ezzel mi a… mi a viszonyod? Hogy alakult ez a dolog?

T: Hát, amikor meghirdették a GC-kupát, akkor tetszett. Akkor még először hajtottam a pontokra is. De hát aztán… utána… ugye, aki Pest környékén van, az pontszámgyűjtésben nagy előnyben van.

0:15:44 F: Igen. Ott sokkal sűrűbben vannak a dobozok.

T: Igen. Aztán… hát, most már többedik éve inkább a kilométer… kilométerszám, ami… amiben az élen vagyok.

0:16:12 F: És a… tehát még a… úgymond, az Excel-es időszakban is játszottál már? Amikor még logot kellett tenni a ládákhoz, hogy… hogy… ööö… mittudomén, GC-kupa, ilyen… ennyiedik kilométer…

T: Arra nem nagyon… nem is emlékszem…

0:16:29 F: Hát a… először úgy indult, hogy… hogy…

T:Akkor valahogy úgy nem figyeltem föl rá.

0:16:36 F: Tehát hogy gyakorlatilag a feltöltögetős… a track-feltöltögetős időszakban kezdtél el játszani?

T: Igen.

0:16:46 F: És akkor igazából a GC-kupa tulajdonképpen az eredeti motiváció, ha jól emlékszem, akkor az volt, hogy azok a játékosok, akik már a környékükön gyakorlatilag mindent learattak, azoknak is legyen értelme még… még tovább menni és még tovább… ööö…

T: Így van.

0:17:06 F: Felkeresni a ládákat. Ez egyébként… milyen ötletnek találod? Vagy… vagy mennyire tetszik maga az elképzelés, az alapötlet?

T: Az alapötlet jó, szerintem is. Igaz, hogy most már ugye inkább előtérbe van nálam a túrázás, kevésbé a ládázás. De így azért ott még kapcsolódok a geocaching-közösséghez ennyiben. Legalábbis […]. Annyira nem, mint régen.

0:17:42 F: Rendezvények? Szoktál járni még?

T: Rendezvényen most… most se voltam. Pedig most itt volt közel. Mert valami másik túra volt abban az időpontban és akkor inkább oda mentem.

0:17:57 F: Tehát megváltoztak a prioritásaid.

T: Igen.

F: Ha jól értem…

T: Igen. De voltam ugye… még PDA-val voltam Alsóperén.

F: Jaja, igen, én is voltam.

T: A lányommal. De hát ugye ott sehol se voltunk. Ott kezdődött, hogy… hogy ahogy rátöltötték a kártyámra a pontokat. De utána nem… nem találtam a PDA-n, hogy hol vannak a pontok.

F: Aha.

T: Meg hogy most mit is kéne csinálnom, elindulni. Úgyhogy…

0:18:29 F: Tehát akkor azért az nagy kihívás volt valamilyen szempontból. És így a… hogy mondjam… geocaching közösségi életbe ma mennyire vagy benne? Tehát mennyire számít az, hogy… hogy más kesserekkel együtt túrázni vagy bandázni vagy ilyesmi? Tehát van ennek valami…

T: Hm, nem.

0:18:53 F: Vagy szempont ez Nálad?

T: Nem, nem. Így a környékbeliek az… az jó volt, amikor a pápai vagy Pápa környéki kessereket megismertem. Volt úgy, hogy mondjuk a CATS nevű felhasználóval túráztam is többször. Meg geoládáztunk is együtt. Azt egyébként most a takacsimre nevezetű geoláda-gyűjtögető az, aki ilyen piros egyesekre ugrik.

F: Aha.

T: Csóton lakik. Az Pápától nincs olyan messze. Van folytatásom a piros egyes gyűjtögetésben.

0:19:44 F: Tehát valamilyen szinten a… a stafétát már kicsit továbbpasszoltad. Tehát… tehát tényleg a… ez nem egy… ööö… ilyen top-prioritás, hanem inkább akkor a teljesíténytúra. Jól értem?

T: Igen.

0:19:58 F: Így mesélted, hogy ugye, tulajdonképpen a geocachingen keresztül jutottál el a teljesítménytúrázáshoz, azután a tel... a teljesítménytúrázás átvette a… az első helyet az ilyen… ezek között a szabadidős-kirándulós-GPS-eses dolgok között. Ööö… ho… hogy alakult ez Nálad? Tehát volt valami különösebb terved-e… célod-elképzelésed, vagy csak így… így spontán rakódtak egymásra a kilométerek?

T: Hát, ugye, mikor elkezdtem túrázni, akkor elkezdtem 12 kilométerrel, aztán hússzal, harminccal. Aztán csak… emlékszem, egyszer Írottkő 35-ön voltunk, aztán néztem, hogy van olyan ember, aki 70 kilométert gyalogol. Azt hogyan lehet kibírni? Aztán egyre jobban ment. És akkor engem is érdekeltek már az ötvenesek, aztán el… sokáig kínlódtam a… ilyen vízhólyag-gondokkal, akkor addig nem tudtam elmenni százasra. De aztán kialakult, hogy milyen cipőt, meg hogyan kell gyalogolni, satöbbi. Aztán akkor elkezdtem menni százasokra is. Aztán, hát, két év óta viszont fáj a vádlim. Úgyhogy azóta, már úgy gondoltam, hogy újabb százasokra nem megyek, csak azokra, amik eddig is megvoltak.

0:21:24F: Tehát asszem ennyi…

T: De úgy minden hétvégén elmegyek, hogyha van valami ötvenes valahol a környéken.

0:21:30 F: Mi mondjuk a… a… a rádiusz, ameddig még hajlandó vagy egy túra kedvéért elmenni, elutazni?

T: Hát, a Mátrabérc volt a… a legmesszebbi, amire elmentem. Hát, ugye a múltkor a Jóska barátom, akivel most együtt jöttünk, rábeszélt a… már nem emlékszem, mi volt annak a kelet-mecseki túrának a neve. Az is jó volt.

0:21:59 F: A Mecsek 1800 volt az? Vagy a…

T: Nem, nem az.

0:22:05 F: Mindjárt, közben e… engedünk utat a Szimandl Anitának, hogy hadd haladjon gyorsan.

Szimandl Anita: Nem sietek.

F: Nem sietsz? Akkor… azért elengedjük.

Szimandl Anita: Mi? Nem kell, csak ilyen kocógosan…

F: Aha.

Szimandl Anita: Szilviék rég elmentek?

F: Igen. Nemrég.

Szimandl Anita: […]

F: Túlmentek e… az elágazáson, aztán visszajöttek és… most egy… mennyi? Egy négy-öt perce mentek el.

Szimandl Anita: Nem csodálkozom.

0:22:31 F: Hahahaha. Haha. Szia! Jó utat! Szóval… ööö… Tehát a Mecsekben isakkor már, úgymond, túráztál.

T: Igen.

0:22:46F: Ez a… Egyébként mennyire… ööö… szoktatok így, ilyen közös autózást szervezni? Mert azért nálunk így a Mecsekben eléggé elterjedt, hogy meghírdetjük kis csoportunkba, a Facebook-csoportunkba, hogy… mittudomén, autó indul Bakonyi Mikulásra, ennyi üres hely. És akkor persze pár percen belül be is telik a… az összes, általában. Van Nálatok is ilyen… ilyen közös szerveződés?

T: Hát, én szoktam felrakni. Meg hát a Kardos Enikő az… az inkább telefonon szervezte. Ő is szokott telekocsit szervezni. Aztán múltkor is… múltkor kett… ketten voltunk a Tanúhegyek nyomában túrán. Most hárman jöttünk. Ugye rossz a… rossz a közlekedés például Pápáról Csesznekre, mert ugye mondjuk a négy óra húszas vonattal el lehetne menni Győrbe és akkor onnét vissza valamivel. Különben meg ide se lehetne érni.

0:24:07 F: Igen. Tehát így a tömegközlekedés az nem… nem mindig nyújt reális alternatívát az ilyen telekocsis megoldásoknak. Ezt… hát mi is így tapasztaltuk. Nem lehet egyszerűen ideérni a rajtidőbe aznapi indulással. És hát nem mindenki akar másfél napra, két napra kimozdulni, itt aludni, satöbbi. Ööö… akkor még egy… ööö… egyik fő… főtéma vagy fő topik nálam, tehát a geocaching közösségi oldala, az egyesület, illetve az egyesületnek a története. Ez a… Te mondtad, hogy nem különösebben mozgat meg a… a… a közösségi oldala. Tehát, hogy magányos harcos vagy magányos farkas vagy inkább.

T: Igen.

0:24:52F: És… azért véleményed van, gondolom. Tehát… tehát ezt a… amik így a fórumon zajlanak, meg úgy egyáltalán a közösségben, ezt… ezt hogy… Hogy csapódik le ez Nálad? Mit gondolsz erről?

T: Hát, egy időben olvasgattam a fórumot… ööö… fórumokat. És hát eml… emlékszem, hogy voltak itt ilyen harcok meg villongások. Ugye azzal kapcsolatban, például amit kérdeztél a Kolesár Andristól is, hogy ő is hogyan emlékszik ezekre a dolgokra. Hát én csak mint olvasó… ugye, ugyanúgy olyan… amennyit leszűrtem belőle, hogy… hogy sokáig tényleg úgy volt, hogy akik… akik elkezdték és ugye be… betonozták magukat ebbe az egyesületbe, azok nem engedtek semmi változást. Hát, aztán azóta… azóta változott. De… aztán hogy melyik volt a jobb, vagy melyik nem volt jó – ebben nem nagyon tudok állást foglalni.

0:26:07 F: Hát de ha része… hogy mondjam… amíg az infas… infrastruktúra működik, amíg a ládák kereshetők, a honlap elérhető…

T: Igen.

0:26:16F: A GC-kupa feldolgozás… ööö… működik, addig igazából a… a többi részét azt nem nagyon… ööö… Hogy mondjam? Nem nagyon foglalkoztat, ha jól értem.

T: Nem. Nem, valamiért. Hát, azt mondjuk érdekesnek találom, meg hát a… végülis ennek a pár ős-tagnak az érdeme vagy… vagy éppen a bűne, hogy lett egy magyar oldal. Mert ugye ott van a nemzetközi oldal és ugye, más országokban kitűnően működik a nemzetközi oldal. És lehet, hogy az jobb lenne, hogyha minálunk is inkább… Főleg most már teljesen magyar nyelvű.

0:27:10 F: Igen. Egy időben az volt a fő kifogás, hogy a… hogy a com az csak angolul volt elérhető.

T: Igen.

0:27:15F: És ezért… ezért… ööö… macerás volt, aki nem tud angolul, annak ott játszani. Most hát ez a… ez az akadály megszűnt, lényegében. De hát… ööö… mennyire érzed úgy, hogy… hogy, úgymond, a… a virtuális útikönyv és a pontvadászat – mert hát tulajdonképpen ezt a… ezt a kettő fő fogalmat szokták egymással szembeállítani – tehát hogy ezáltal van létjogosultsága egy kifejezetten más jellegű ponthu-s oldalnak. Vagy… vagy pedig tulajdonképpen ez egy… egy kicsit ilyen vadhajtás. Melyik?

T: Nézd, nem tudom. Ez… ez már így alakult ki, úgyhogy ez már… Ugye nem tudom hány tízezernél jár a regisztrált játékosok száma. Így mondjuk ezen… ezen most már utólag úgy változatni se lehet vagy nincs is értelme. És hát ami… amíg elmegy így, ebben a formában, addig nyilván…

0:28:23 F: Hát valamilyen szinten talán ez egy értékválasztás is, ez a dolog. Ööö… az, amit tényleg váltig hangoztatunk, hogy a hu-n a virtuális útkikönyv, az… az… és hogy azért ott a com-on az mégis csak egy ládakeresős játék, ott annak van talán a nagyobb hangsúlya… Neked, mint… mint játékos, melyik a… a szimpatikusabb vagy a fontosabb ládázás során? Tehát hogy a célpont vagy a rejtés – ha lehet így különválasztani?

T: Ühüm. Hát, inkább a… inkább a célpont és… Tehát ami… amilyen… Ugye nekem is van egy pár ládám, de én is úgy voltam vele, hogy én meg akartam valamit mutatni, amit én érdekesnek találtam. Hát, sokan nem találták ugyanazt érdekesnek, mint én. De mindegy, ezzel együtt… ööö… jó ez, hogy így ez a… ez a közös… ööö… ismeretanyag ez elérhető bárkinek a számára,gyakorlatilag. Például arra emlékszem… Hát ugye nem… nem is túráztam még itt a Nakonyban különösebben azelőtt, de… de a geocaching mutatta meg nekem azt, hogy milyen szép helyek vannak itt a Bakonyban is. És tényleg nagyon hasznos volt ilyen szempontból. Aztán a… a com-on meg mondjuk az a… például azok a… nem tudom milyen trailnek hívják…

0:29:50 F: Ja, a power trailek.

T: Power trailek. Hát, ezek… hehe… gyakorlatilag nem mutatnak semmit.

0:30:00 F: Igen. Tehát itt… itt… itt végül is a…

T: És… és sok ilyen van a… ilyen a com-on.

F: A könyörtelen… könyörtelen, brutális pontvadászat az, ami ott…

T: Igen.

0:30:08F: Ami ott dominál. Maguk a… a rejtéseknek a milyensége… tehát ez a… az… az fontos egyáltalán Neked vagy… vagy… vagy a hely az teljesen dominál minden tekintetben?

T: Hát, egy kicsit ilyen szempontból sem szeretem a… már a geocachinget, mert ugye ha meg akarok mutatni egy templomromot, vagy… vagy akármilyen helyet, akkor a ládát azt ugye a következő facso… vagy bokorba kell el… beraknom, vagy facsoportba, ahová előtte odaraktak rengeteg szemetet.

F: Aha.

T: És a legjobban ezeket a ládákat szeretem, amik így a hegyen vannak. Itt nem kell a flakonok meg a konzervdobozok között kikapirgálni a geoládát. Meg hát nincsenek is kifosztva ezek a geoládák.

0:31:08 F: Tehát a kirándulós dobozok inkább, mint a… mint a városi…

T: Kirándulósok, igen.

F: Ööö… tehát hajléktalantanya vagy…

T: Hehhe, igen.

0:31:16F: Vagy nyilvános me… vagy nyilvános vécé vagy pár ilyen dolog. Egyébként a saját ládáidnál… ööö… mennyire érezted… hogy mondjam… mennyi… mennyire kellett ahhoz összeszedni, úgymond, a bátorságot, hogy… hogy megbírkózzál a moderációval? Vagy Neked teljesen rendben volt és… és minden flottul ment?

T: Hát, nem is tudom, hogy… hogy melyik ládámnál volt… Valahol… valahol kellett vitatkoznom a moderátorokkal, de aztán átment. Egy helyen úgy jártam, hogy… hogy előttem három nappal adott be valaki a közelbe egy másik geoládát.

F: Aha.

T:És azt megbuktam. Vagy elbuktam ilyen okból. Meg… meg van két vagy három láda, amit úgy átvettem, mert nem kellett az eredeti gazdájának.

0:32:33 F: Aha. Tehát az adoptálásban is részt vettél.

T: Igen.

0:32:27F: Milyen gyakran tudod egyébként felkeresni a ládáidat? Igény szerint?

T: Hát, ugye, be van á…

F: Vagy… vagy van egy rendszeres TMK?

T: Be van állítva a levelezésembe, hogy a logokról küldjön egy másolatot. Úgyhogy figyelem, hogy rendben van-e a láda. Hogyha nincs rendben, akkor igyekszem minél hamarabb odajutni és rendberakni. Mondjuk igaz, hogy a Nagy… Nagy László szülőháza ládámnál már rám kellett szólni, mert valahogy a télen nem jutottam el oda. De most akkor áthelyeztem egy új helyre, azóta mű… úgy látom, hogy működik.

0:33:09 F: Tehát az egy ilyen belterületi, igaz?

T: Nem egész belterületi, mert ugye a szülőház az kint van a falu szélén. És hátul a kertbe tettem el a ládát, de… de valahogy az eredeti helyéről kétszer is eltűnt. Kitakaríto… meglehet, hogy kitakarították. Mondjuk egy kertgondozást csináltak.

0:33:32 F: Jaja, azt gondolták, hogy ez valami itt hagyott műanyag szemét.

T: Igen.

0:33:37F: Kritikusan… ööö… szemlélték a játéknak a környezetvédelmi aspektusait. Hát, lényegében így a geocaching terén azt hiszem, hogy a legtöbb dologról beszéltünk, ami érdekes lehet. A… tulajdonképpen ami még így kérdésem, hogy… hogy vannak-e terveid? Vagy… vagy mik a… mik határozzák meg a jövőbeni dolgaidat a játék terén?

T:Játék terén? Hát, ugye, ha egyszer nyugdíjba megyek, ha megérem, akkor… akkor meg kéne csinálnom az Országos Kéktúrából hiányzó két szakaszt. És…

0:34:18 F: Mik hiányoznak?

T: A Bükk hiányzik, meg a Cser… Cserehát. És… olyankor, amikor kéktúrázik az ember, akkor nem mindig megy flottul az, hogy ládázzon is közben. Mert ugye ahhoz lassú vagyok, hogy amíg keresgélek meg böngészek. Úgyhogy… hát tulajdonképpen ez volna a jó, hogyha… ha bőven volna időm. És akkor túra meg ládázás.

0:34:59 F: Hány év van egyébként még nyugdíjig Neked?

T: Hány év? Nem tudom, mert már két éve nyugdíj-korú vagyok.

0:35:07 F: Ja, tehát ez ilyen szolgálati… ööö… idő hiányzik? Vagy…

T: Nem. Nem, csak nem mentem el.

F: Ja! Hahhahaha.

Túrázó: Helló.

0:35:16F: Sziasztok! Ja, tehát hogy végül is ez a saját, szuverén döntésed.

T: Igen.

0:35:20 F: Na, egy picit félrerakjuk, amíg itt… ööö… lyukasztunk a… Melyik ellenőrzőpont ez? A Cuha-völgy. Ide. Ez már az ötös pontunk itt. Ez is lyukasztós. […] Akkor megcélozzuk Zircet, igaz? Völgynek. No, tehát itt a… a Zirc felé a vasútvonal mentén haladunk egy kicsit ilyen benőtt szakaszon. Azért megpróbáljuk folytatni a társalgást addig is. Ööö… akkor most igazából a teljesítménytúrázás terén mi az, amit még… még idén vagy a közel… Hát, idén már nem sok van vissza, nyilván. De köve… következő szezonban… ööö… szeretnél teljesíteni vagy elérni… Vannak olyan… olyan túrák?

T:Hát mondom, amióta ugye… most már két éve a Tanúhegyek túra után kezdett el fájni a jobb vádlim. Azóta lemondtam az ilyen Kazinczy 200-ról, meg…

0:37:07 F: Tervben volt egyébként valamikor? Vagy…

T: Gondoltam, hogy egyszer meg kéne próbálni. Úgyhogy ilyenekről lemondtam. Azok… azt gondoltam, hogy a… azt a négy százast, amit megcsináltam eddig, hogy azokat megpróbálom továbbra is.

0:37:26 F: Mik voltak? Mert Kinizsin találkoztunk…

T: Hát első volt a… első volt a Kinizsi. Mert ugye hát Kinizsi – annak van a… annak van a legnagyobb presztízse. Meg hát arról hall az ember legkorábban. Aztán a Bakonyi Nemszázas. Aztán Rockenbauer. Meg az Iszinik. Hát, ugye, mondjuk megszakadt a… az Iszinik most, mert ugye olyan sár volt meg olyan eső, hogy feladtam.

0:38:02 F: Hol szálltál ki?

T: Bányahegyen.

F: Bányahegyen?

T:Bányahegyen. Mert ugye megpróbáltam ott megnézni, hogy… hogy Mogyorósról hogyan tudnék hazajutni. De nem volt térerő. Úgyhogy… így aztán tovább nem próbálkoztam. Gondoltam, hogy Tardosról biztos haza tudok jutni a… Nyerő is volt, mert tényleg: nem sokára jött a busz.

0:38:27 F: Tehát akkor leballagtál Tardosra és akkor ott…

T: Igen.

0:38:31F: Ott azt mondtad, hogy nem kínlódsz. Egyébként… ööö… többen is feladták. Most ez egy eléggé extrém túra volt, az idei, úgy hallottam. Folyamatosan esett…

T: Hát, este nyolcig esett, úgy azt mondták. De jól esett.

F: Igen, igen. Akkor kell túrá… túrázni, amikor jól esik.

T: Igen. Hehhe.

0:38:52F: Azt mondják… A… április végén, május elején a Mecsekben? Ez egy burkolt reklám.

T: Hehhehe.

0:39:04 F: Igazából tíztől százötvenig bármit lehet választani.

T: Aha.

0:39:11F: Nem gondoltál még rá?

T: Hát, mondom, nem… nem nagyon ambicionálok több százast. Illetve… az izét is feladtam nyáron: a Balatoni Kéket. Szintén e… zuhogott az eső és eláztam teljesen. Úgyhogy az most piszkál, ugye, a Balatoni Kék Százas…

0:39:40F:Hát, ilyenkor azért van egy kis revans…

T: Igen. Igen.

F: Vágy az emberben, hogy “Na, azért nehogy már kifogjon rajtam!” címmel?

T: Igen. Meg hát úgy volt, hogy két túratárs is jelentkezett rá. Különben úgy nem mentem volna el rá ilyen várható esős időben. De jelentkezett egy délelőttre is, hogy eljön az első felére. Meg egy délu… vagy es… éjszakára, de mind a kettő lemondta. Így aztán egyedül indultam neki. Nem olyan rettentő nagy ambícióval.

0:40:19 F: Hát így gyakorlatilag lett volna kísérőd végig szinte a túrán. Akkor ebből az lett, hogy egyáltalán nem lett kísérőd.

T: Igen, igen.

0:40:29 F: Egyébként a… hogy mondjam… a tempó miatt… ööö… szoktál kísérőt… vagy… vagy… vagy fordul meg a fejedben…

T:Nem. Az éj.

Túrázó: Bocsi, ne haragudjatok!

0:40:40F: Ha menni akarnak, nyomják!

T: Az éjszaka szokott nehezen telni egyedül.

F: Aha.

T: Ez nappal nem érdekes különösebben. Akkor elmegyek akármeddig. Úgy az éjszaka unalmas. meg hosszú.

0:41:01 F: Hogy viszonyul egyébként a családod, hogy… ezeket a hóbortjaidat hogy… hogyan viselik?

T: Na, hát, erről ne is beszéljünk! Nem támogatja a feleségem.

0:41:14F:Hát, ugye először a ládakeresés. Aztán utána a teljesítménytúra.

T:Úgyhogy a lá… ládakeresés is, ugye, félig-meddig illegalitásba ment. Mert nemigen mondtam meg, hogy hol voltam. Csak amikor már nem értem haza este tizenegykor, akkor muszáj volt, hogy “Hát, még itt vagyok Csehbánya mellett az erdőben.”

F: Aha.

T: “De most már megtaláltam és már mindjárt hazaérek.”

0:41:38 F: Tehát félt igazából? Vagy…

T: Neeem, nem. Csak hogy hát…

0:41:44F: Vagy hiányolja… hogy mondjam… a vele töltött időt, hogy, úgymond, tőle veszed el az időt azzal, hogy…

T:Miért nem valami hasznosat csinálok otthon?

0:41:55F: Jajaja. Hát mi lehetne most? A fűnyírás? Vagy… vagy… vagy…

T: Hát, nem tudom. Bármi. Akármi.

0:42:02F: Hát, szerintem azért a… egy férfinek kell, hogy legyen hobbija.

T: Hát a másik az az, hogy a… ebbe már, hogy szombatonként eljárok túrázni, ebbe már nagyjából beletörődött. Úgyhogy…

0:42:15F: Tehát akkor…

T: Most is kaptunk egy szendvicset.

0:42:16F: “Asszonykám, adj egy kis kimenőt!” Ez most…

T: Igen. Ez a… ez a szombatra.

F: Szombatot megkaptad.

T: Azért… azért meg… azért hallgatok érte néha.

F: Aha.

T: Mert én erre ráérek.

0:42:28F: És úgy nem féltenek? Tehát amikor az… tulajdonképpen… mert nem tudom, hogy sportoltál-e fiatal korodban, de úgy elég későn kezdted a túrázást.

T: Hát én gimnazista koromban jártam túrázni. Aztán utána motoroztam meg autóztam.

F: Aha.

T: Utána nem túráztam. És akkor most. Most a… a gólyafészkek-geoládák-teljesítménytúra vonalon kezdtem el… kezdtem bele újra.

0:43:02F: Igen, azt hiszem vagyunk így páran, hogy úgy mozdultunk ki, hogy… hogy viszonylag ilyen… ööö… akár ülőmunka meg elég passzív életmód. És akkor geoládázásnak a technikai… ööö… dolga érdekelni kezdett. Aztán egyszer csak azt vettük észre, hogy… ööö… túrázunk 20-30 kilométereket. Hát, ezzel jártunk egy páran még… már így.

T: Jártunk, igen.

0:43:27F:Ööö… én konkrétan nem bánom. Tehát ez nekem egy teljesen jó változás a… volt az életemben. De szerintem Te is…

T: Igen. Igen.

0:43:35F: Elmondhatod ugyanezt magadról. Jó, hát nagyjából még… még annyi kérdés talán, hogy ilyen kupamozgalmak vagy… tehát… ööö… túrázás terén ezek a…

T: Hát, két éve… két évet kupáztam ilyen Catrographia Kupa meg Észak-Dunántúli Kupa, de aztán olyan kicsi kupát adtak. Csalódtam.

F: Aha.

T: Arra volt jó egyébként, hogy… hogy egy-két he… túrá… olyan túrára elmentem, amire különben nem mentem volna el. Ennyi. Ennyi jó volt benne, de… Most meg úgy jártam az Orbán Imrével, hogy megkérdeztem tőle, hogy a Magas-Bakony kupája kupa nélkül mibe kerül. Csak az oklevél. Aztán azt mondta, hogy 2500 forint, de abba benne van a kupa is

0:44:27F: Tehá akkor nem… árukapcsolást nem lehet megúszni.

T: Hehhe. Úgyhogy nem… nem kértem kupát. Abból három… vagy öt pecsétem van, de kupám nincs.

0:44:39F: Aha. Tehát akkor evvel itt a geocachingben a gyűjtőszenv… vadászszenvedély az nem terjedt át erre a dololgra?

T: Azért… nem, ja, nem. Hát ott se… ott is csak… valahol azért megállt. Meg a… ugye az otthoni ellenszél is hozzájárul ehhez, mert a… ha ugye lett volna támogatás abba, hogy hétvégenként menjünk el geoládázni, akkor… akkor biztos gyűjtögettem volna ezerig vagy ezerötszázig. Vagy nem tudom, most hogy… hol állnak az élharcosok.

0:45:17 F: Hát, ott már ilyen háromezresekkel is vannak, azt hiszem.

T: Háromezresek. De valamikor ez ezer volt. Az volt a… az volt a…

0:45:22 F: I… igen. Valamikor…

T: Komoly…

F: Az ezer volt a komoly kessernek a… az ismérve.

T: Igen.

0:45:27 F: De hát közben inflálódott sajnos a találatoknak az értéke teljes mértékben. Ööö… mennyire tervb… Hopp! Van egy vonatunk itt! De jó! Mennyire tervezed tudatosan egyébként a… a szezonodat? Előre tudod körül-belül, hogy mit fogsz csinálni?

Túrázó: Mehetünk?

F: Persze.

T: Hát, ugye azt az határozza meg gyakorlatilag, hogy ezek a szokásos túrák, amik itt a környéken vannak, ugye azokra mindig eljövök. De nem mindig. Aztán a… valamelyik túratárs kitalálja, hogy… Ugye tavaly… tavaly voltunk a Dolinán, például. Meg ugye idén ezen a… nem jut ám eszembe, hogy mi annak a kelet-mecseki túrának a neve.

0:46:28 F: A Mecsek 1800 lehetett, nem?

T: Nem.

0:46:31F: Nem abba, ami úgy kezdődött, hogy Hármas-hegyre föl rögtön és akkor utána… vagy…

T: Komlóról indultunk és…

F: Ööö…

T: Van ott egy ilyen… ott is ilyen izét… oda-visszákat csináltunk, mint itt a… a Kő-árok – Ördög-árok.

0:46:55 F: Komlóról a városból? Vagy Zobákpusztáról?

T: Nem, hanem Zobákpusztáról.

0:47:02F: Hát, az… az mikor volt? Melyik időszakban?

T: Valamikor nyár elején.

0:47:08F: Ja, hát akkor a Mecsek 50 lehetett talán.

T:Aha…

0:47:11 F:Ami… azt volt asszem Zobákpuszta rajttal. És így egyébként tájegységek, ahova még szeretnél eljutni teljesítménytúrázásban vagy akár…? Mert a Kéktúrát azt mondtad, hogy ugye azt végig szeretnéd csinálni, de így TT terén?

T:Hát én amíg… amíg Budapesten laktam, meg hát ugye amíg… gimnazista koromban jártam túrázni, nagyon szerettem a Börzsönyt. És hát ugye most az kiesik. Bár megcsináltam éppen… tavaly vagy tavaly előtt megcsináltam ott a Kéktúrákat.

0:47:52 F: Magyarkút – Kóspallag…

T: Igen.

0:47:56F: És hát Nagymaros, komp. Tulajdonképpen azt tekinthetjük a börzsönyi szakasznak. Tehát akkor i…

T: De különben ez a Kelet-Mecsek is nagyon tetszett. A Vértest szerettem még, ami… arról nagyon szép emlékem volt valahogy. Pont egy ilyen tavaszi-kora nyári… ööö… időpontban voltunk ott gimnazista koromban, amikor… amikor nagyon szép volt. Aztán szeretem az izét is, a… mindig elmegyek a Lővérek túrára.

0:48:32 F: Soproni-hegységben van.

T: Soproni-hegység. A… Írottkőt is szeretem. Csak idén… idén valamiért valahol máshol voltam. Ja, Aj… ja, Ajkán rendeztek egy Ajkai Lihegő nevű ötvenest és akkor azon voltam helyette.

0:48:50 F: Hát, jó, gyakorlatilag így a… a szombati… ööö… fix program a közel vagy nem annyira közel levő ötvenesek…

T: Igen.

0:49:00 F: Kilométer-gyűjtögetés a… a GC-kupában. És ha éppen az orrod elé pottyantanak egy piros egyest, akkor azt sem hagyod ott.

T: Hehhehe. Én… ja, de már nincs beállítva a… a törött telefonomra, hogy küldjön SMS-t.

0:49:16 F: Ja, nem akarod, hogy fájdítsa a szívedet, hogy oda vagy láncolva és nem tudsz menni érte.

T: Hehhehehe. Nem, gyakorlatilag úgy a munkaköröm vagy a beosztás az nem változott. Úgyhogy attól elmehetnék. De már… már mondom, annyira nem ambicionál.

0:49:42F: Aha. Aha. Tehát egy kicsit a jó… jóllakott vadász…

T: Ehhehe.

F: A közel… közel száz piros egyessel már nem… nem ugrik minden kis…

T: Meg nincsenek is i… ilyen aktív kesserek a környéken, úgy tudom. Hát, nem is tudom mikor… környéken mikor lett új láda. Nagyon régen.

0:50:03 F: Egyébként lenne még mit megmutatni? Vagy… vagy hogy érzed, hogy… hogy ez miért van?

T: Hááát… Inkább a… nem… nem aktívak a… nin… nincsenek olyanok… emberek, akik ambicionálnák, hogy legyen ládájuk meg hogy ezzel foglalkozzon.

0:50:22 F: És Te is megelégszel azzal, amennyi ládád van? Nem…

T: Én megelégszem.

0:50:26F: Akarsz ládahalmozó lenni?

T: Ehhehhehe. Neked mennyi van?

0:50:33 F: Hát, most nem tudom, mert veszegetnek el azért néha…

T: Hehhehe.

0:50:39F: A ládadoki, meg a rokonsága. Azok így néha lecsapnak egyre-egyre. De… de olyan száz… százhúsz magasságában van nagyjából.

T: Ühüm. De volt Neked olyan 160 körül, nem?

0:50:48F: Nem, nem. Nem.

T: Vagy nem volt?

0:50:51F: Szá… százhuszonegyhéhány volt a maximum és hát ebből… Ugye most megint idén is kezdtem egy ilyen karbantartós programot. De hát az a baj, hogy most már gyakorlatilag két éve nincsen autóm.

T: Aha.

0:51:03F: Pontosabban olyan az autóm állapota, hogy… Helló! Hogy nem… nem tudom elhagyni vele a várost.

T: Jaa.

0:51:11F: És… és hát így azért eléggé megnehezül a távolabbi ládáknak a karbantartása. Szerencsére ez most két héten belül megváltozik. Egy… egy ősöreg… ööö… Nissanhoz fogok hozzájutni. Dízel. Kétliteres motor. De még 1991-es gyártás, tehát tényleg ősöreg. De jó állapotban van.

T: Ühüm.

0:51:35F: Úgyhogy akkor a… tulajdonképpen ezek az elmaradt ládakarbantartásokban egy kicsit esélyem nyílik utolérni magamat. És akkor talán több ládámat már nem rabolnak el.

T: Ehhehe.

0:51:47F: A… várhatóan a közeli jövőben. Jó! Hát azt hiszem, hogy… hogy amit így közé… ami így közérdeklődésre számot tarthat azokat nagyjából át is beszéltük geocaching terén, teljesítménytúrázás terén. Akkor… hát nem maradt… nincs más hátra, mint egyrészt a hátralévő durván harminc kilométer? Á, nincs is már talán annyi vissza.

T: Nincs.

0:52:11F: Talán 25 kilométerre további ugyanilyen remek időt és jó kirándulást kívánok! És hát… ööö… még sok-sok évig élhesd ezt a… ezt a jó kis szombati túrázás és GC-kupa kilométergyűjtés… ööö… dolgot! Mert azt hiszem, hogy… hogy ezek remek példák, ami… amik hogy hogyan töltsük kellemesen és valamilyen szinten értelmesen a szabadidőnket. Köszönöm szépen a beszélgetést.

T: Én is köszönöm a beszélgetést.

0:52:40F: Tomki, Dabóczy Tamás, további jó utat! Helló!

 16,196 total views,  1 views today

Kategória: GC, GCprofiles, GCsource, GeoCacHistory | A közvetlen link.

1 Response to A hazai geocaching arcképcsarnoka 1. rész tomki – Dabóczy Tamás

  1. Pilis50 szerint:

    Szia!

    Hál Isten – már az a ládadoki (de ki az a strombus 37) nem rabol ládákat … !

Vélemény, hozzászólás?